Városlista
2023. március 29, szerda - Auguszta, Bertold

Hírek

2022. Október 11. 10:11, kedd | PR
Forrás: (x)

Sűrített levegőellátás ipari szinteken? A válasz: csavarkompresszor

Sűrített levegőellátás ipari szinteken? A válasz: csavarkompresszor

Habár a kompresszorok viszonylag egyszerű berendezések, mégsem mindegy, hogy adott területre milyen típusú eszközt választunk. Szerencsére a kínálat jól meghatározza az egyes célokra legalkalmasabb készüléktípusokat.

Így ha például ipari feladatokról van szó, csakis a csavaros megoldások jöhetnek szóba.

Dugattyúk és csavarok

A kompresszorok kínálata az évtizedek során sokat változott. Eleve mindössze nagyjából 50 év telt el azóta, hogy robbanásszerű újítások jelentek meg a gyártók oldaláról. Tekintve, hogy feladatukat tekintve is egyszerű készülékekről van szó, jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mi értelme ekkora különbségtételnek. Tény, hogy a kompresszorok fő feladata a levegő sűrítése és szállítása, ám közel sem mindegy, hogy mindezt milyen módon, mekkora teljesítménnyel képes elvégezni.

E különbség fő letéteményese pedig mindenképpen a működési elv, hiszen ezen múlik a teljesítmény is. Mára a kompresszorok kínálata két nagyobb csoportra oszlik a dugattyús- illetve a csavarkompresszor termékcsaládokra. Az elnevezésük minden esetben a működési elvüket takarják, így már önmagában ez is beszédes. Ám hogy melyik mire képes, illetve miért épp a csavarkompresszor jelenti az ipari szereplők elsőszámú választását, az már egy jóval összetettebb kérdés.

Ipari szintű teljesítmény

A kompresszorok esetében tehát a működési elv dönti el azt, hogy milyen teljesítményre számíthatunk, ami pedig meghatározza az ideális alkalmazási területet. A dugattyús kompresszorok motor + dugattyú elvétől eltérően a csavarkompresszor csavarokat, vagy ha úgy tetszik orsókat alkalmaz a gázsűrítéshez. A készülékek lelkét két, mérnöki precizitással egymással szemben elhelyezett csavar adja. E csavarok ellentétes forgása teszi lehetővé a levegő sűrítését, mégpedig jóval nagyobb teljesítménnyel mint a dugattyúk esetén.

A csavarkompresszor egyik nagy előnye, hogy az említett nagy teljesítményt akár folyamatosan is képes fenntartani. Nincs szó túlhevülés miatti leállásokról, csak szünetmentes munkáról. E tényező pedig az ipari szereplők számára döntő fontosságú, hiszen a termelés ideális esetben szintén folyamatos. Egy-egy leállás akár egészen komoly anyagi vonzattal is járhat, így ipari igényekre mindenképpen a csavarkompresszor jelenti a választ.

A modern technológia sodrásában

Habár a kompresszorok – így a csavarkompresszor is – meglehetősen egyszerű, sok módosítást nem igénylő berendezések, őket sem hagyhatja hidegen a technológiai fejlődés. A csavarkompresszorok esetén leginkább az ipari automatizáció az a tényező, melyhez mindenképpen alkalmazkodni kell. Nem is beszélve az Ipar 4.0 egyre növekvő elvárásairól. A csúcskategóriás csavarkompresszorok azonban felzárkóznak a mezőnyhöz.

A legújabb modellek már gyárilag inverterrel kerülnek ellátásra, vezérlésükért pedig mikroprocesszor felel. Ezáltal a legmagasabb ipari automatizációs követelményeknek is képesek megfelelni. Az emberi tényező kizárása már lényegében itt is megvalósult, így egy csúcskategóriás csavarkompresszor már gond nélkül illeszthető be az automatikusan működő gyártósorokba is.

Címkék: csavarkompresszor, ipar

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 20. 18:00, hétfő | PR

A 3 legjobb magyar film a Netflixen

Az amerikai Netflix kínálatában egyre több magyar film is elérhetővé vált.

2023. Március 14. 10:23, kedd | PR

Miért fontosak a pályázati lehetőségek a cégek életében?

Felsoroljuk a legfontosabb indokokat.

2023. Március 10. 11:04, péntek | PR

Szerelmespárként Las Vegasban

Las Vegas híres a luxus szállodáiról, a show műsorairól, az éjszakai életéről és a kaszinóiról.

2023. Március 08. 13:29, szerda | PR

Végrendelet: hogyan csináljuk?

Végrendelkezési szokások Magyarországon