Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Augusztus 28. 10:33, kedd | Belföld
Forrás: mti

Szabadlábra helyezték a halálos közlekedési balesetet okozó Eva Rezesovát

Szabadlábra helyezték a halálos közlekedési balesetet okozó Eva Rezesovát

Hat év börtön után szabadlábra helyezték a négy halálos áldozatot követelő közlekedési baleset okozása miatt elítélt Eva Rezesovát, aki a Nagy Ignác utcai fővárosi büntetés-végrehajtási intézetből kedd délelőtt távozott.

A szlovák nőt jogerősen 9 év börtönre ítélték, ugyanakkor a jogszabályok szerint büntetése kétharmadának letöltése után szabadulhatott. Miután a 2012 augusztusában történt baleset óta majdnem egyfolytában fogva tartották, a hat év most telt le. A szabadon bocsátásra sajtóhírek szerint többek között az elítélt jó magaviselete miatt nyílt lehetőség.

Az eljárás adatai szerint Eva Rezesová 2012. augusztus 21-én hajnalban az M3-as autópályán X5-ös BMW-jével ittasan, mintegy 165 kilométeres óránkénti sebességgel hátulról belerohant az áldozatok Fiat Puntójában. A Fiat kigyulladt, a benne ülő két házaspár meghalt. Eva Rezesová - nagy értékű, biztonsági berendezésekkel jól felszerelt terepjárójában - enyhe sérüléseket szenvedett.

A Budapest Környéki Törvényszék 2014 szeptemberében kihirdetett másodfokú, jogerős ítéletének szóbeli indoklása szerint a vádlott bűnössége kétséget kizáróan bizonyított, a szakértők szerint a baleset még a nagy sebesség ellenére is elkerülhető lett volna, ha a sofőr nem ittas.

A bíróság kizárta, hogy a baleset áldozatainak autója hirtelen sávot változtatott, és Eva Rezesová ezért nem tudta elkerülni a balesetet.

A bíró a büntetés mértékéről négy éve elmondta: a vádbeli cselekményért a törvény szerint 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A bíróságnak a hét és fél éves középmértékből kell kiindulnia. Súlyosbító körülmény volt a halálos áldozatok száma és a vádlott vezetési stílusa.



A baleset idején 35 éves szlovák nő az eljárás során tagadta bűnösségét. Alkoholos befolyásoltsága kapcsán arról beszélt, hogy arcüreggyulladásra és köhögésre szedett gyógyszereket, illetve a baleset után, közvetlenül sokkos állapotban nagyon szomjasnak érezte magát, és véletlenül egy vodkás üveget húzott meg. Rezesová szerint a baleset okozója a sértettek járműve volt, amely hirtelen kivágott elé. Ugyanakkor Eva Rezesová az eljárás során többször is megbánást tanúsított, és kifejezte, hogy sajnálja a történteket.

A törvényszék 2014-ben arról is döntött, hogy Eva Rezesovát 8 évre eltiltja a közúti járművezetéstől. Az eltiltás a börtönből szabadulását követően kezdődik, így Rezesová 2026-ig nem ülhet volán mögé.

A büntetőper kapcsán egyes igazságügyi műszaki szakértők tevékenységét nyilvános kritika érte, illetve pártosság gyanúja miatt két szakértőt kizárt a bíróság az eljárásból.

Szlovák sajtóhírek szerint a vádlott a kassai "Rezes klán" egyik tagja. Apja Alexander Rezes, az 1990-es években Vladimír Meciar kormányának közlekedési minisztere, a kassai vasmű privatizációjának kulcsszereplője, az ország második leggazdagabb embere volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.