Városlista
2020. november 27, péntek - Virgil

Hírek

2020. Október 20. 07:55, kedd | Belföld
Forrás: vasarnap.hu

Szakály: A trianoni békediktátum tragédiája nemzeti összetartozássá nemesedett

Szakály: A trianoni békediktátum tragédiája nemzeti összetartozássá nemesedett

Nagyon sajnálatosnak érzem, hogy éppen idén, amikor a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójára emlékezünk, akkor nem lehetünk együtt.

Az emlékezések döntő többségét – érthető okokból – el kellett halasztani vagy az online térbe kellett költöztetni. Akkor, amikor a trianoni békediktátum tragédiája hosszú idő után a nemzeti összetartozássá nemesedett” - nyilatkozta lapunknak adott interjújában Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója.

– Mi az aktualitása az október 20-21-én megtartandó, VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár által szervezett konferenciának?

– Az 1919-1920, a Trianonhoz vezető út című konferenciánkat eredetileg márciusban rendeztük volna meg, azonban a járványveszélyre tekintettel el kellett halasztanunk. Ugyanezen okból a rendezvény helye is megváltozott; eredetileg az Országházban zajlott volna, de a pandémia miatt a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár épülete ad majd helyet neki (persze a járványügyi előírások szigorú betartása mellett). Korlátozott számban – előzetes regisztrációt követően – tudunk látogatókat is fogadni. A konferenciát természetesen online is közvetítjük intézetünk honlapján.

Fontos a virtuális tér, de az az igazi, amikor ténylegesen együtt lehetnek az emberek – főleg egy ilyen téma kapcsán. Nagyon sajnálatosnak érzem, hogy éppen idén, amikor a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójára emlékezünk, nem lehetünk együtt. Az emlékezések döntő többségét – érthető okokból – el kellett halasztani vagy az online térbe kellett költöztetni.

Akkor, amikor a trianoni békediktátum tragédiája hosszú idő után a nemzeti összetartozássá nemesedett.

A nemzet szétszakítottsága után is magára talált a magyarság – sajnos éppen ezt a méltó és közös megemlékezést nehezítette meg a COVID.

A teljes cikk ITT olvasható!

Ezek érdekelhetnek még

2020. November 27. 18:08, péntek | Belföld

Kezdődik az advent, a várakozás, a felkészülés időszaka

Vasárnap kezdődik az advent, a karácsonyra, Jézus születésének ünnepére való felkészülés négy héten át tartó időszaka. Idén a világjárvány miatt különösen is nagy hangsúlyt kap

2020. November 27. 15:16, péntek | Belföld

Elhunyt Balázs Fecó zenész

Életének hetvenedik évében, csütörtökön este elhunyt Balázs Fecó Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas rockzenész, billentyűs, énekes, zeneszerző - közölte pénteken az MTI-vel a család nevében Várkonyi Attila dj, műsorvezető.

2020. November 27. 15:06, péntek | Belföld

A veszélyhelyzet megszűnése után egy ideig még érvényesek a lejáró szakorvosi javaslatok

Kormánydöntés értelmében a veszélyhelyzet időtartama alatt lejáró szakorvosi javaslatok érvényesek maradnak a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napig

2020. November 27. 13:03, péntek | Belföld

Új vasúti és autóbusz menetrend lép életbe hamarosan

Új vasúti- és buszmenetrend lép életbe december 13-án - közölte a MÁV csütörtökön az MTI-vel.