Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Augusztus 09. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szakmai minimumbérről tárgyal az orvosokkal az államtitkárság

Szakmai minimumbérről tárgyal az orvosokkal az államtitkárság

Az első félévben sem csökkent érdemben a külföldre távozó orvosok száma a tavalyi azonos időszakhoz képest; az egészségügyért felelős államtitkár jelezte, a probléma megoldása érdekében tárgyalásokat folytatnak az érdekvédelmi szervezetekkel - számol be róla a Magyar Nemzet.

Bár idén kevesebb egészségügyi dolgozó kérte ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt - az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal adatai szerint a tavalyi első félévi 929-el szemben az idei első hat hónapban 878-an -, nincs érdemi csökkenés.

Zombor Gábor egészségügyi államtitkár a statisztikák kapcsán úgy fogalmazott: bár 2011 óta évente 40-50 fővel csökken az engedélyt kérők száma, maga az orvoselvándorlás jelensége nem szűnt meg, és továbbra is komoly szakemberhiányt eredményez. Jelezte, a probléma megoldása érdekében tárgyalásokat folytatnak a Magyar Rezidens Szövetséggel és a Magyar Orvosi Kamarával. Emlékeztetett: az elmúlt időszakban a kormány olyan intézkedéseket - rezidens-ösztöndíjrendszer, 93 ezer főt érintő béremelés - hozott, amely a 2006-2008 között elindult folyamatot valamelyest lelassította. Hozzátette, látszik, hogy a fiatalok esetében az ösztöndíj utáni időszakra valamilyen megoldást kell kidolgozni, így már tárgyalnak egy szakorvosi minimumbér meghatározásáról. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint már olyan sokan elmentek az országból, hogy minden további távozás gondot jelent. Hozzátette, az új államtitkárság nyitott a tárgyalásokra, ami mindenképpen pozitív hozzáállásként értékelhető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.