Városlista
2021. június 13, vasárnap - Antal, Anett

Hírek

2021. Február 12. 13:02, péntek | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Szanyba és Agyagosszergénybe riasztották a tűzoltókat szikrázó kéményekhez

Szanyba és Agyagosszergénybe riasztották a tűzoltókat szikrázó kéményekhez

A fotó illusztráció

A tűzoltók mindkét helyszínen leállíttatták a tüzelést a kazánokban, kéziszerszámok segítségével eltávolították a lerakódott kormot a füstelvezetőkből, valamint felhívták a figyelmet a kémények felülvizsgálatára. A tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően a tűz sehol sem terjedt át az épületekre, így senki nem maradt fedél nélkül.

A lerakódott korom eltávolításával, a fűtőeszköz és a kémény karbantartásával megelőzhetőek a kéménytüzek.

Az elmúlt években megnőtt azon háztartások száma, ahol szilárd tüzelőanyaggal fűtenek. A szilárd anyagok égetésekor keletkező korom lerakódik a kémény falára. Az egyre vastagabb koromréteg leszűkíti a kémény belső kerületét, sőt, magas hő hatására akár meg is gyulladhat. Mindez elkerülhető azzal, hogy rendszeresen hívjuk a kéményseprőt, aki el tudja végezni a kémény tisztítását. Szilárd tüzelőanyaggal és olajjal működő fűtőeszközök esetén az ingyenes lakossági kéményseprés változatlanul évente történik, gázüzemű fűtőberendezések esetén kétévente.

A tűzoltóság felhívja a figyelmet, hogy a kémények időszakos ellenőrzése a magánszemélyek számára ingyenes. Amennyiben családi házban él és a házba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglal.

Aki szeretné felvenni a kapcsolatot a kéményseprőkkel, ezt többféle módon is megteheti:

Aki az online ügyintézést választja, a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu honlapon előre megadhat két-három, kéményellenőrzésre megfelelő napot – ebben az esetben a kéményseprők telefonon felveszik az ügyféllel a kapcsolatot és közösen megállapodnak az ellenőrzés pontos dátumáról és idejéről.

Akik a telefonos ügyintézést kedvelik, ők az előhívó nélkül, ingyenesen működő 1818-as számot hívják. Rövid adatvédelmi információk után válasszák a 9-es, 1-es majd ismét az 1-es gombokkal az Időpontfoglalás menüt, ahol a bejelentkező ügyintéző, a hívó adatainak felvételével elindítja a vizsgálati időpont egyeztetési folyamatát.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 12. 09:00, szombat | Helyi

A Verbunk napja Kapuváron

7 település tánccsoportjai ropják a verbunkot.

2021. Június 11. 16:00, péntek | Helyi

A gyermekétkeztetés rendje Kapuváron a nyári szünetben

2021. Június 11. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Minden programon be kell tartani az arra érvényes járványügyi szabályokat.

2021. Június 11. 09:00, péntek | Helyi

Lövészversenyt rendez a megye vadászainak a Kisalföldi Erdőgazdaság

A versenyen csak előzetes bejelentkezés alapján lehet részt venni.