Városlista
2025. október 22, szerda - Előd

Hírek

2015. Július 09. 16:00, csütörtök | PR
Forrás: Agrároldal

Szárítson fűszernövényeket!

Szárítson fűszernövényeket!

De hogyan?

Fontos, hogy minden esetben csak olyan fűszernövényeket használjunk szárításhoz, amiket a saját vagy ismerősünk kertjéből szedtünk. Válasszuk meg a megfelelő időpontot a fűszerszüreteléshez, lényeges, hogy inkább melegebb, száraz idő legyen és a reggeli órákban lássunk neki, amikor aharmat felszikkadt már, de a nap még nem tűz túlságosan. Azért fontos, hogy a saját kertünkben lévő növényeket használjuk, mert így biztosan tudjuk, hogy a növények nem lettek permetezve. Lepermetezett fűszernövényeket semmiképpen ne használjunk szárításra, ugyanis nem tudhatjuk, hogy milyen anyagok maradtak a növényben, és rendkívül károsak lehetnek számunkra.

A legkedveltebb fűszernövények

  • bazsalikom
  • lestyán
  • citromfű
  • kakukkfű
  • levendula
  • izsóp
  • borsfű

Ezeket a növényeket akkor érdemes betakarítani, amikor a hajtásaikon kinyíltak a legelső virágok, ugyanis a levelek ekkor tartalmazzák a legtöbb íz-, illat-, és zamatanyagot.

Szárogassuk le a hajtásokat, akár hajszárítót is használhatunk a leggyengébb fokozaton. Majd egy csokornyi összefogott hajtás egyik végét rögzítsük gumigyűrűvel. Még tökéletesebb, ha rafiával rögzítünk. Egy csokorba kötve száríthatunk francia levendulát, rozmaringot, kakukkfüvet, zsályát. Használjunk közönséges fémkampót, amihez rögzítsük a csokrot, és lógassuk a csokrot fejjel lefelé.

A szárítás sarkalatos pontja a megfelelő hely kiválasztása. Röviden keressünk számukra hűvös, száraz, sötét helyet. Erre a célra a spájz sokszor megfelelő. De tehetjük őket a padlásfeljáróba is. A pince, alagsor általában túl nedves, a garázs pedig az égéstermékek miatt nem ajánlott. Ha nedvesség miatt nem indul rothadásnak, illetve nem kezd penészedni, akkor rendkívül aromás illatú lesz a környék. Ha a csokrunk túl sok fényt kap, akkor zöld színe kifakul, bár ez inkább a küllemet rontja, az ízt, illatot kevésbé befolyásolja.

A csokrot ne bolygassuk. Kb. két hét múlva már meg is vagyunk. Ha a csokrot leszedtük, a száraz növénydarabokat törjük kisebb darabokra, és töltsük jól zárható üvegedénybe. Ha túl apróra morzsoljuk, a fűszerolajak elillannak, és a fűszer elveszti jellegzetes aromáját. Főzéskor már nyugodt szívvel morzsolhatunk belőlük a szükséges mennyiségben.

Készítsünk a konyhába dekoratív üvegedényeket, amelyek kellemes illatot árasztanak. Ha egy kicsi kompótos üveg fedelét középen vagy több helyen megfúrjuk, és a lyukas tetőt tiszta vászonnal borítjuk, gumigyűrűvel rögzítjük, akkor a frissen behelyezett fűszerágak kiszáradnak. Az így tárolt fűszert fel is használhatjuk, de addig is konyhánkat díszíti.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Október 21. 11:11, kedd | PR

Húszmilliárdon túl - egyre több fiatal él a K&H munkáshitelével

A fiatalok körében továbbra is kiemelkedő az érdeklődés a K&H által kínált államilag támogatott munkáshitel iránt.

2025. Október 16. 15:06, csütörtök | PR

Katus Attila és Édesapja újra együtt a pályán – ezúttal a Szigetvári Gyógyfürdőben!

Van, ami sosem változik, a mozgás szeretete, a család ereje és a közös élmények fontossága.

2025. Október 16. 14:57, csütörtök | PR

„Apa, nézd, ott az ágyúgolyó!” – Katus Attila és Édesapja meghódították a Szigetvári Várat

A Szigetvári Vár mostanában nemcsak történelmi hőseiről, hanem egy igazi fitneszlegenda különleges látogatásáról is híres.

2025. Október 16. 11:03, csütörtök | PR

Új funkciókkal bővült a K&H mobilbankja

gyorsabb és könnyebb ügyintézés egy kattintással