Városlista
2021. május 7, péntek - Gizella

Hírek

2015. Július 09. 16:00, csütörtök | PR
Forrás: Agrároldal

Szárítson fűszernövényeket!

Szárítson fűszernövényeket!

De hogyan?

Fontos, hogy minden esetben csak olyan fűszernövényeket használjunk szárításhoz, amiket a saját vagy ismerősünk kertjéből szedtünk. Válasszuk meg a megfelelő időpontot a fűszerszüreteléshez, lényeges, hogy inkább melegebb, száraz idő legyen és a reggeli órákban lássunk neki, amikor aharmat felszikkadt már, de a nap még nem tűz túlságosan. Azért fontos, hogy a saját kertünkben lévő növényeket használjuk, mert így biztosan tudjuk, hogy a növények nem lettek permetezve. Lepermetezett fűszernövényeket semmiképpen ne használjunk szárításra, ugyanis nem tudhatjuk, hogy milyen anyagok maradtak a növényben, és rendkívül károsak lehetnek számunkra.

A legkedveltebb fűszernövények

  • bazsalikom
  • lestyán
  • citromfű
  • kakukkfű
  • levendula
  • izsóp
  • borsfű

Ezeket a növényeket akkor érdemes betakarítani, amikor a hajtásaikon kinyíltak a legelső virágok, ugyanis a levelek ekkor tartalmazzák a legtöbb íz-, illat-, és zamatanyagot.

Szárogassuk le a hajtásokat, akár hajszárítót is használhatunk a leggyengébb fokozaton. Majd egy csokornyi összefogott hajtás egyik végét rögzítsük gumigyűrűvel. Még tökéletesebb, ha rafiával rögzítünk. Egy csokorba kötve száríthatunk francia levendulát, rozmaringot, kakukkfüvet, zsályát. Használjunk közönséges fémkampót, amihez rögzítsük a csokrot, és lógassuk a csokrot fejjel lefelé.

A szárítás sarkalatos pontja a megfelelő hely kiválasztása. Röviden keressünk számukra hűvös, száraz, sötét helyet. Erre a célra a spájz sokszor megfelelő. De tehetjük őket a padlásfeljáróba is. A pince, alagsor általában túl nedves, a garázs pedig az égéstermékek miatt nem ajánlott. Ha nedvesség miatt nem indul rothadásnak, illetve nem kezd penészedni, akkor rendkívül aromás illatú lesz a környék. Ha a csokrunk túl sok fényt kap, akkor zöld színe kifakul, bár ez inkább a küllemet rontja, az ízt, illatot kevésbé befolyásolja.

A csokrot ne bolygassuk. Kb. két hét múlva már meg is vagyunk. Ha a csokrot leszedtük, a száraz növénydarabokat törjük kisebb darabokra, és töltsük jól zárható üvegedénybe. Ha túl apróra morzsoljuk, a fűszerolajak elillannak, és a fűszer elveszti jellegzetes aromáját. Főzéskor már nyugodt szívvel morzsolhatunk belőlük a szükséges mennyiségben.

Készítsünk a konyhába dekoratív üvegedényeket, amelyek kellemes illatot árasztanak. Ha egy kicsi kompótos üveg fedelét középen vagy több helyen megfúrjuk, és a lyukas tetőt tiszta vászonnal borítjuk, gumigyűrűvel rögzítjük, akkor a frissen behelyezett fűszerágak kiszáradnak. Az így tárolt fűszert fel is használhatjuk, de addig is konyhánkat díszíti.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 02. 19:18, vasárnap | PR

A játékipar térhódítása Magyarországon

Egyértelműen megfigyelhető, hogy a videojátékok népszerűsége töretlenül felfelé ível az elmúlt néhány évben.

2021. Április 27. 10:34, kedd | PR

Bővül és megújul a varsányi általános iskola

Új tantermekkel és szaktantermekkel, tornateremmel, valamint többi közt műanyag borítású sportpályával is bővül a hamarosan megújuló Varsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola.

2021. Április 25. 09:27, vasárnap | PR

Mivel fűtsem a lakásomat?

Miután a fűtési szezon általában 7-8 hónapig is eltart, így kétszer is érdemes meggondolni, hogy mivel fűtjük otthonunkat.

2021. Április 23. 09:03, péntek | PR

Futó övtáska – nemcsak futóknak

A futáshoz semmi nem kell - szokták mondani. De próbált már vizespalackkal a kezében vagy telefonnal a zsebében kocogni? Ha felkapta a nyúlcipőt, és a szabadban mozogna, akkor néhány holmira szüksége lehet futás közben.