Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Március 16. 05:01, péntek | Belföld
Forrás: mti

Széllel, faggyal, ónos esővel és havazással folytatódik a hosszú hétvége

Széllel, faggyal, ónos esővel és havazással folytatódik a hosszú hétvége

Nagy széllel fagyos levegő érkezik Magyarország térségébe, s ónos esőre, havazásra is számítani kell az ünnepi hosszú hétvége további részében - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön a honlapján.

Kiemelték, hogy az ország jelentős részén szélsőséges időjárásra kell felkészülni, ezért azt javasolják: szombat délutántól, aki csak teheti, ne induljon útnak, vagy előre tájékozódjon a legfrissebb időjárás-előrejelzésekből.

Azt írták: a következő napokban a 2013. március 14-15-én tapasztaltakhoz hasonló időjárási eseményekre kell számítani. 2013. március 14-én délután előbb északnyugat felől, majd a Kárpátokat megkerülve, később a Zempléni-hegység környékén északról tört be a hideg.

A meteorológiai szolgálat számításai szerint a hétvégén többfelé 10, néhol 20 centiméternél is több hó hullhat. A viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

Vasárnap napközben a szél jelentős gyengülésével és a havazás fokozatos megszűnésével együtt országszerte javulhatnak a közlekedési viszonyok. Ugyanakkor megjegyezték: hétfőn dél felől újabb havazás éri el a térséget.

Az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzésük szerint pénteken túlnyomóan borult lesz az ég, kezdetben még sokfelé, délután egyre inkább keleten valószínű további eső, zápor, délután délnyugat felől átmenetileg felszakadozhat a felhőzet. A légmozgás megélénkül, néhol meg is erősödik. A legalacsonyabb hőmérséklet plusz 2 és plusz 8 fok között várható, északkeleten lesz a hűvösebb. Napközben többnyire plusz 7-12 fokig, de a Dél-Dunántúlon akár 13-15 fokig is felmelegszik a levegő.

Szombaton borult lesz az ég és országos, kiadós csapadékra lehet számítani. A hajnali óráktól dél, délnyugat felől eső kezdődik, amelyet északon már délelőtt hó válthat fel. Délután főként keleten és délen átmenetileg ónos eső is eshet. Késő estére a délkeleti tájak kivételével az ország nagy részén alakulhat ki hótakaró. A szél folyamatosan erősödni fog, estére nagy területen viharossá fokozódik, ezért hófúvásokra is számítani kell. A leghidegebb órákban mínusz 1 és plusz 6, napközben plusz 1 és 10 fok között alakul a hőmérséklet. Megjegyezték azt is, hogy gyorsan lehűl a levegő.

Vasárnap reggelre gyengül a csapadék, napközben szórványosan valószínű kisebb havazás, hózápor. Erős, kezdetben helyenként még viharos lehet a szél, emiatt a nap első felében további hófúvások lehetnek. Délutánra mérséklődik a légmozgás. A minimumhőmérséklet mínusz 10 és mínusz 3 fok között valószínű. A nappali maximumok mínusz 5 és plusz 2 fok között alakulnak - olvasható az előrejelzésben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.