Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. Október 17. 14:11, szerda | Helyi
Forrás: Csorna Városi Művelődési Központ

Személyes emlékek 1956-ról

Személyes emlékek 1956-ról

Rendhagyó kiállítás megnyitó keretében mesélt az érdeklődőknek a forradalom egykori résztvevője.

Schrötter Tibor egykori politikai fogoly, az 56-os Szövetség volt elnöke a 90-es évek eleje óta gyűjti az 1956-os forradalom dokumentumait, emlékeit. 2000 óta vándorkiállítás formájában mutatja be gyűjteményét szerte az országban. Az ünnep előtt ért Csornára ez a kiállítás, ami október 23-ig látogatható a Csorna Városi Művelődési Központban. Schrötter Tibornak személyes résztvevőként, egykori elítéltként legfőbb életcélja a forradalom hiteles megismertetése, a tanúságtevés.

A kiállítás előtt a művelődési központ színházterét megtöltő nagyrészt diákok, fiatalok előtt beszélt a forradalom előzményeiről, eseményeiről és személyes sorsán keresztül fájdalmas következményeiről.

- " Az emlékezés az érzelmeken túl fontos és értelmes cselekvés, mert ez ad hiteles alapot újkori történelmünk megismeréséhez.."- kezdte Schrötter Tibor. A kiállítást elsősorban nektek, diákoknak rendeztem- mondta a hallgatóságnak. Mesélt az ötvenes évek elejének diktatúrájáról, az ellenállásban betöltött szerepéről. 1950-ben 17 évesen tartóztatták le először. Börtönbe zárták, majd ezután szénbányában dolgozott rabként, amit a börtön után szinte megváltásként élt meg. 1954-ben szabadult. 1956 októberben betöltött szerepe miatt, mint katonaszökevényt és fegyveres ellenállót 1958 októberében újra letartóztatták fiatal várandós feleségével együtt. A börtönbeli kínzások hatására elveszítette feleségét és gyermekét is. Nemzetközi nyomásra adott amnesztiával szabadult ki a börtönből sokadmagával.

Az előadás után a kiállításon a fiatal látogatók egész más szemmel néztek a Molotov koktélra, a lyukas zászlóra, vagy a börtön társ által faragott fa szobrokra az események tragikus szereplőjének tárlatvezetésével.

Címkék: 1956, csorna, kiállítás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 13:00, szombat | Helyi

Madárfiókát találtam, mit tegyek?

Útmutató szakértőktől.

2024. Május 04. 09:00, szombat | Helyi

Nyári alkotótábor gyerekeknek Beledben

Érdeklődni jelentkezni a művelődési házban lehet.

2024. Május 03. 16:00, péntek | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizze egyszerűen adószámláját!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mobilappjában pillanatok alatt ellenőrizheti adószámláját, azaz, hogy van-e tartozása, esetleg túlfizetése a NAV-nál.

2024. Május 03. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?