Városlista
2021. november 29, hétfő - Taksony

Hírek

2021. Október 19. 09:00, kedd | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Szén-monoxid mérgezés Kisfaludon

Szén-monoxid mérgezés Kisfaludon

Előzzük meg a szén-monoxid-mérgezést!

Rosszul lett otthonában egy lakó Kisfaludon szombaton este. A mentők kórházba szállították. A kapuvári hivatásos tűzoltók, majd a gázszolgáltató műszeres mérései kimutatták a mérgező gáz jelenlétét az ingatlanban, ezért a szolgáltató leplombálta a korábban működő gázkészüléket, s előírta annak felülvizsgálatát.

A szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék (füstgáz) visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is juthat szén-monoxid a lakótérbe. Az utólag beépített gépészeti berendezések (pl. szagelszívó, szárító), valamint az utólagos építészeti átalakítások is befolyásolhatják az épület levegő ellátását, a kéménykör működését.

  • A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodjanak a lakás megfelelő szellőzéséről. Az új, jól szigetelőajtókba és ablakokba szereltessenek résszellőzőt.
  • A szellőztetés mellett, a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, - szakember által végzett – karbantartása és a kémények rendszeres ellenőrzése is fontos.

A biztonság növelése érdekében szaküzletből megbízható szén-monoxid-érzékelő beszerzése javasolt.Fontos, hogy tanulmányozzák át a készülékkel kapcsolatos teendőket, használati utasítást, hiszen csak a leírásban rögzítettszavatossági időn belül(általában 7-10 év)garantálják a biztonságot!

A megfelelően működő szén-monoxid-érzékelők listájaakatasztrófavédelem honlapjánelérhető.

Ezek érdekelhetnek még

2021. November 28. 10:00, vasárnap | Helyi

A ködös, csapadékos hidegben a csúszós utakon növekedett a balesetek száma

Óvatosan az utakon!- ezt ajánlják a rendőrök és a tűzoltók is.

2021. November 27. 10:47, szombat | Helyi

Az adventi koszorú szép, de tűzveszélyes!

Legyünk biztonságban advent idején is!

2021. November 26. 16:00, péntek | Helyi

Éjszaka a könyvtárban

Rajzpályázatot hirdetett gyerekeknek a csornai könyvtár.

2021. November 26. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?