Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Július 07. 09:47, hétfő | Helyi
Forrás: Agyagosszergény Közi Horváth József Népfőiskola

Szent László napi búcsú Agyagosszergényben

Szent László napi búcsú Agyagosszergényben

Hagyományőrzés a mesterségek jegyében

2012-es megalakulása óta immár harmadik alkalommaltartotta meg „Szent László Napi Hagyományőrző” búcsúi rendezvényét a KöziHorváth József Népfőiskola. Az egész napos programsorozat ünnepiszentmisével kezdődött, melynek prédikációjában Szarka Gábor plébános aszentek tiszteletét és a hazaszeretet ápolását hangsúlyozta.

A templom után aMűvelődési Házba vonultak át a helyiek és a búcsú alkalmából hazalátogatóelszármazottak, ahol a „Múlt századi életképek” című kiállítás megnyitásárakerült sor, melyet Piskoltiné Magyar Marianna, a fertődi Porpáczy AladárKözépiskola tanára nyitotta meg.

Úgy fogalmazott, hogy a megjelenítettmesterségek minden falura jellemzőek voltak. Utolsó esélynek nevezte az ilyentípusú kiállításokat, hogy beszélni, bemutatni tudjuk ezeket a dolgokat. Egysokszínű kiállításról beszélt a tanárnő, mely a falu gyökereibe kalauzolja el azérdeklődőket. „Hasztalan az ember iparkodása, ha nincs rajta Isten áldása” –fogalmazta meg a régi közmondást.

A kiállítás az elmúlt századi – községünkbenmindennapos – mesterségeket, munkaalkalmakat mutatta be. A nap soránkilátogatók találkozhattak Bors Németh Alajos cipészmester, Horváth Józsefasztalosmester, Tornyos Pál kovácsmester, vagy éppen Németh Istvánnécsuhéfonó munkáival, munkaeszközeivel. Az érdeklődők bepillantástnyerhettek még Csapó Lajos agyagosszergényi vegyeskereskedésébeis.

A népfőiskola az ünnepi megnyitón köszöntötte Tornyos Pál kovácsmestert90., és Szigethy Istvánné népi iparművészt 85. születésnapja alkalmából.
Szintén a Művelődési Házban volt megtekinthető a népfőiskola által kiírt „SzentLászló, a lovagkirály” című országos rajzpályázatra érkezett művek mindegyike.

A Templom tér délutánra mesterségek terére változott, hisz perecessel,sajtkészítővel lehetett találkozni, de méz kóstolására is nyílt lehetőség. Alabdarúgópálya – mint végül kiderült – pedig nem csak a legfiatalabbaknaknyújtott szórakozási lehetőséget. A lányok hajat fonattak, az ügyesebb kezűek akézműves sátorban találhatták fel magukat, a játékos kedvűek népi játékoksokaságát próbálhatták ki, míg az igazán bátrak az íjászattal ismegismerkedhettek.

A rendezvény és a nap, ahogy már lenni szokott, a búcsúibál helyszínén a Legényavatással zárult.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:00, szombat | Helyi

Milyen ügyeket intézhet a Pannon-Víz Zrt. telefonos ügyfélszolgálatán keresztül?

Gyors és kényelmes ügyintézés telefonon.

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.