Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Július 02. 13:00, kedd | Helyi
Forrás: Agyagosszergény Közi Horváth József Népfőiskola

Szent László napi hagyományőrző búcsú Agyagosszergényben

Szent László napi hagyományőrző búcsú Agyagosszergényben

Gazdag programmal várta a Közi Horváth József Népfőiskola vendégeit Agyagosszergénybe június 30-án, vasárnap a Szent László napi hagyományőrző rendezvényére.

A népfőiskola célja, hogy felhívja a hagyományőrzés fontosságára a lakosság figyelmét. Jankovics Annát idézve: "Bárhogyan is van, akár divatként, akár szívből cselekszi a hagyományok őrzését az egyén, az mindenképpen jó, mert megismerünk dolgokat, életünk részévé válik, valódi ékkel díszíti lelkünket, környezetünket, és talán eljutunk addig is, hogy beleépül életszemléletünkbe, ami még fontosabb a gyermekeinkébe is!”

Az ünnep a Szent László templomban megtartott szentmisével vette kezdetét. Az orgona kíséretében felcsendülő ének ...László királynak, vitéz lovagságát...az ódon falakon túl is hallatszott, ki a templom előtti térre, ahol már az Énekes Lenke Hagyományőrző néptánccsoport férfitagjai készülődtek a fellépésre. A szentmisét követően - a hagyományokhoz híven- a verbunkos tánc eljárásával igazi búcsúi hangulat kezdődött.

A Művelődési Házban dr. Barsi Ernő néprajzkutató, zenepedagógus – aki két nappal korábban ünnepelte 93. születésnapját - nyitotta meg a „Múltidéző” című kiállítást. Méltatta a hagyományőrzés szerepét, nagy dolognak tartva, hogy egy ilyen kis faluban Népfőiskola működik. Lányával Rábaközi dalcsokrot adtak elő, melyet ő maga kísért hegedűn.

A megnyitó keretében Póczáné Németh Alojzia, a népfőiskola elnöke Kolmon Klári tanítót köszöntötte abból az alkalomból, hogy 60 évvel ezelőtt vette át tanítói oklevelét. A gyémántdiplomás tanítónő könnyeivel küszködve köszönte meg az elismerő szavakat.

Az egész napos kiállítás folyamatosan vonzotta az érdeklődőket. A régi idők képeiből (több mint 400 fotó) készült bemutató valóban múltidézésre fogta az embereket. A képek által (falukép, óvoda, iskola, egyházi események, katonaság, regruták, munkaalkalmak, sport) megelevenedett a község elmúlt 100 éve.

A délutáni órákban a futballpályán a Szkíta Sólyom Baranta Egyesület tagjai botos párviadalokkal, ostoros mutatványokkal kápráztatták el a közönséget. A műsor után a gyermekek is megbizonyosodhattak arról, hogy bizony nem egyszerű "megszólaltatni" ezt az ősi eszközt.

A program részeként került bemutatásra a fertőszentmiklósi iskola kisdiákjai által színpadra vitt: A Kányaleves című színjáték. Egy régi szergényi történetet mutattak be, ami nemcsak a gyerekek tetszését nyerte el.

Egész délután a Templom téren különböző népi mesterségek (csuhéfonás, kovács, bőrdíszműves, kürtöskalácsos) mutatkoztak be, lehetőséget kínálva annak elsajátítására.

A nap már lehanyatlott, amikor a helyi kocsmában - megszakítva ezzel a mulatságot-a közel 60 éves, nemzeti szalaggal feldíszített rézbuzogánnyal megütötték az ajtófélfát jelezvén, hogy kezdetét veszi a legényavatás. Öt fiút "ütöttek fel"az ajtófélfához, miután átmentek a vizsgán, ezzel felvétettek az agyagosszergényi legénység sorába.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 16:00, hétfő | Helyi

Városi futónap Fertőszentmiklóson

Jótékonysági futás

2024. Április 29. 13:00, hétfő | Helyi

A Hanságban is megjelent a pásztorgém

Afrikai természetfilmekből ismerős.

2024. Április 29. 09:00, hétfő | Helyi

Véradások a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!