Városlista
2022. július 6, szerda - Csaba

Hírek

2011. Szeptember 22. 14:41, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Szenzációs lelet: még a paleontológusok is meglepődtek

Szenzációs lelet: még a paleontológusok is meglepődtek

Szokatlan kövületre, egy halgyík csaknem teljesen épen fennmaradt csontvázára bukkantak német kutatók Braunschweigben.

A braunschweigi állami természettudományi múzeum őslénykutatói egy ichthyoszaurusz mintegy négyméteres, feltehetőleg 175 millió éves csontvázát ásták ki a város északkeleti peremén. Az elmúlt száz éven belül ez az ötödik halgyíkcsontváz, amely Németország északi részén kerül elő – közölte Ulrich Joger, a múzeum igazgatója a Der Spiegel című német lap internetes kiadása szerint.

A lelet szenzációszámba sorolható, maguk a paleontológusok is meglepődtek. Egy ásatás helyszínén kotróval láttak neki a terep előkészítésének, de alig kezdődtek el a munkálatok, mindössze 50 centiméterrel a felszín alatt a talaj elszíneződése és csonttöredékek máris utaltak a kövületre. A kutatók csak pár méter mélységben számítottak érdekesebb leletekre. Lehetséges, hogy – felszínhez közeli helyzetéből adódóan – a csontváz még fiatalabb, ez esetben még nagyobb szenzációnak számítana. Még nagyjából egy hétig tart a megkövült csontváz kiásása, ezt követően behatóbban megvizsgálják majd a múzeumban.

Az ichthyoszauruszok testfelépítése a mai delfinekére emlékeztet, és utóbbiakhoz hasonlóan rendszeresen fel kellett úszniuk a felszínre levegővételért. A tengerlakó hüllők a jelenlegi ismeretek szerint mintegy 90 millió évvel ezelőtt pusztultak ki, míg a legrégebbi halgyíkkövületek a triászból, körülbelül 240 millió évvel ezelőttről származnak. (lm)

MTI

fotó: DPA/Naturhistorisches Museum

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 06. 15:01, szerda | Belföld

Nagyszabású rajtaütést tartott a NAV - videó

Több mint egymillió szál adózatlan cigarettát, rengeteg Elf Bart, Heetset, vágott dohányt, potencianövelő tablettákat és kábítószergyanús anyagot is találtak a pénzügyőrök egy nagyszabású fővárosi akció során

2022. Július 06. 11:55, szerda | Belföld

Megtalálták a Kis-Dunában elmerült második BVOP-s áldozatot is

Megtalálták a büntetés-végrehajtás (bv) 29 éves, hivatásos állományú tagjának holttestét Rácalmásnál, a Kis-Dunában - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán a police.hu oldalon.

2022. Július 06. 09:53, szerda | Belföld

Halálos baleset szemtanúit keresi a rendőrség - fotók

A lakosság segítségét kérik a rendőrök a gesztelyi körforgalomnál történt halálos közúti közlekedési baleset kapcsán.

2022. Július 06. 08:03, szerda | Belföld

Vízaknába dobta kétéves unokaöccsét, a pici megfulladt, most mégis felmentették

Nem jogerősen felmentette a minősített emberölés vádja alól az unokatestvére megölésével vádolt taktaharkányi fiatalt a Miskolci Törvényszék kedden.