Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Április 28. 09:00, péntek | Helyi
Forrás: ujszonalunk.hu

Szeptembertől már Csornán ítélkezik a csornai bíróság

Szeptembertől már Csornán ítélkezik a csornai bíróság

Tervezik a járási ügyészség felállítását is.

Tartják a határidőt, így biztosan elindulhat az ítélkezés idén ősszel Csornán, mivel a 2022 januárjában átadott járásbíróság intézménye még ma is Győrben székel. A kivitelezés jól halad – felelte az ujszonálunk.hu kérdésére a Győri Törvényszék elnöke.

Nemrég a a hír terjedt, hogy az áramszolgáltató által prognosztizált határidő miatt esetleg csúszhat a beruházás, de időközben az Országos Bírósági Hivatal meg tudott egyezni az E.ON-nal abban, hogy a betáplálási munkák ne késleltessék a „szalagátvágást”. S mert úgyis a végeredmény lesz a fontos: már kimondhatjuk, hogy tartják a szeptemberi határidőt a csornai járásbíróság kivitelezői, a nyári ítélkezési szünet után már Csornán működhet az intézmény.

A tavaly januárban létrejött bírói fórum néhány dolgozója azóta is Győrben látja el a hivatalát, mivel a törvényben rögzített módon az intézmény létrejött 2022-re, de a patinás volt szakrendelői épület átalakításába, felújításába még nem kezdhettek bele. Igaz, Csornán a járásbírósággá alakítandó épülettől 50 méterre, egy önkormányzati épületben tart fenn azért egy szűk hatáskörű ügyfélszolgálatot az intézmény, így panaszokkal, indítványokkal nem kell a megyeszékhelyre utazni. De a tárgyalásokat főszabály szerint Győrben tartják, és ez 52 olyan települést érint, amelyeknek Csorna közelebb van, mint Győr vagy Sopron.

Dr. Somogyi Zoltán, Győri Törvényszék elnöke elmondta: folyamatosan ellenőrzi a beruházást. Kívül is, belül is dolgoznak még a bírósággá alakított épületben, nyáron lesz a műszakiátadás. A székház érdekessége, hogy bár a lakosság zöme ma még a volt szakrendelőként ismeri, de amíg léteztek járásbíróságok, szintén annak otthona volt 1928-tól egészen 1976-ig.

Az intézmény felállításának keresztülvitele a törvényszék előző elnökének. dr. Takács Józsefnek nevéhez köthető, ő is jelentette be, amikor személyes régi terve zöld utat kapott. A 2019-es nyilatkozat után 2020 nyarán tudták aláírni a vagyonkezelői szerződést, hiszen a kórházé volt korábban a vagyonjog. Félévet vett igénybe a tervezés, hiszen műemléki épületről van szó. Az a megoldás nem jöhetett szóba, hogy másik, nem törvénykezési épületben folyjon az ítélkezés, mivel a bíróság működéséhez – ha csak a börtönből előállítottakra gondolunk – sok biztonságtechnikai és más feltételnek kell megfelelni. Annak pedig nem volt értelme, hogy pusztán egy évre magas költséggel létrehozzanak egy bíróságot, ami aztán „ott is marad”.  A törvény viszont már rögzítette a 2022-es kezdést.

Somogyi Zoltán elmondta: jelenleg is 1 polgári bíró látja el a peres és nem peres polgári ügyeket, amelyek Csorna és Kapuvár környékéről érkeznek, de egy másik bíró kinevezése folyamatban van, aki várhatóan ősztől munkába állhat. A büntetőügyekben két bíró jár el, mivel maga az elnök, dr. Németh Csaba is büntetőjogász. Most 29 darab peres büntetőügy és például 127 szabálysértési ügy van folyamatban Csornán, míg a polgári ügyszakban 123 az éppen folyó perek száma és egyebek mellett 73 végrehajtási eljárás is zajlik e pillanatban.

Abban egyelőre ősztől sem lesz változás, hogy a csornai bűnügyekben továbbra is a Győri Járási Ügyészség képviseli a vádat, de mint dr. Gál Katalin szóvivő közölte: továbbra is tervezik az új intézmény felállítását Csornán, ám ennek még nincs pontos határideje.

Fotó: Győri Törvényszék

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:00, hétfő | Helyi

Véradások a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.