Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 20. 14:46, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Szigorú étrend az agyi frissesség kulcsa?

Szigorú étrend az agyi frissesség kulcsa?

Fiatalon tarthatjuk agyunkat, ha keveset eszünk, legalábbis erre utal olasz kutatók egérkísérleteinek eredménye.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) hétfőn közzétett tanulmány szerint a normál étrend kalóriamennyiségéhez viszonyítva 70 százalékos energiatartalmú diétán tartott állatok agyi funkciói sokkal jobbak voltak, mint hagyományosan táplált társaiké. A kutatásból az is kiderült, hogy a kalóriamegvonás következtében több keletkezett a CREB1 jelű fehérjéből, amely közreműködik a hosszú élettartammal és a jó agyfunkciókkal összefüggő gének aktiválásában.

„Reméljük, megtaláljuk a módját, hogy miként aktiválhatjuk a CREB1-et, például új fejlesztésű gyógyszerekkel, hogy fiatalon tarthassuk az agyat a szigorú diéta nélkül is” – mondta el Giovambattista Pani kutatásvezető, a római Katolikus Egyetem patológiai intézetének munkatársa. Korábbi kutatások is megmutatták már, hogy az alacsony kalóriatartalmú étrenden tartott egereknek jobbak a kognitív képességei, könnyebben tanulnak, jobb a memóriájuk, kevésbé agresszívak és nagyobb eséllyel kerülik el az Alzheimer-kórt. Azt azonban eddig nem írták le a kutatók, hogy pontosan mi áll a jelenség hátterében.

A kísérlethez olyan génmódosított egereket is használtak, amelyeknél hiányzott a CREB1 jelű fehérjét kódoló génváltozat. Megfigyelték, hogy náluk hiába csökkentették az eleség energiatartalmát, ugyanolyan öregedési jelek bukkantak fel agyukban, mint a bőséges étrenden tartott állatoknál. „Ez arra utal, hogy most először sikerült egy olyan közvetítőt azonosítanunk, amely befolyásolja, hogy a diéta miként hat az agyra” – tette hozzá Pani.

Címkék: agyi funkció, diéta

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.