Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. Január 05. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Szijjártó: 2021-ben is megvédjük a magyar érdekeket

Szijjártó: 2021-ben is megvédjük a magyar érdekeket

A kormány 2021-ben is megvédi a magyar érdekeket - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter a MTI-nek hétfőn.

Szijjártó Péter azt mondta, 2020 egészen biztosan szerepelni fog minden történelemkönyvben a koronavírus-járvány és hatásai miatt, de ugyanez az idei évre is igaz lesz, ugyanis folytatódik a küzdelem a pandémia ellen.

Ezen harc során a kormány idén is megvédi majd a magyar nemzeti érdekeket, és semmilyen nyomásgyakorlásnak nem fog engedni - hangoztatta.

A miniszter úgy fogalmazott, hogy "továbbra is két lábon állunk" az oltóanyag-beszerzés ügyében.

"Minden egyes sikerrel kecsegtető vakcinafejlesztésnél ott vagyunk, legyen az tőlünk nyugatra vagy keletre" - mondta.

Hozzáfűzte: ha valahol a világon biztonságos oltóanyagot kísérleteznek ki, a kormány mindent megtesz azért, hogy az minél gyorsabban a magyar emberek rendelkezésére álljon.

"Továbbra is megvédjük magunkat mind a déli határon, mind pedig Brüsszelben az illegális migrációval szemben" - jelentette ki Szijjártó Péter.

Úgy vélekedett: egészen biztos, hogy a világjárvány mellett az illegális bevándorlás lesz a másik leglényegesebb kihívás idén. Brüsszel migrációbarát politikája folytatódik, ennek nyomán újabb migrációs nyomásra kell felkészülni.

A migrációs folyamatok sajnos már nemcsak kulturális és biztonsági kockázatot jelentenek majd, hanem járványügyit is - mondta.

Ezért a kormány idén is mindent megtesz az illegális bevándorlás ellen. Megvédi a déli határt, valamint az álláspontját Brüsszelben: Magyarországra továbbra sem léphet be egyetlen migráns sem. A kabinet továbbra is mindent megtesz a magyar munkahelyek védelméért - közölte.

"Jelenleg 78 nagyvállalati beruházásért versenyzünk, és emellett újabb, több mint 300 milliárd forintnyi hitelt fogunk biztosítani azon magyar vállalatok számára, amelyek megpróbálják kihasználni a világgazdasági, világpiaci változásokból fakadó lehetőségeket" - közölte a tárcavezető.

"Hiszen pontosan tudjuk", hogy a magyar gazdaság exportorientált: annál jobban teljesít, minél többet tudnak exportálni a magyar cégek. Ahhoz azonban, hogy a gazdaság jól teljesítsen, arra van szükség, hogy az emberek dolgozzanak, ehhez pedig meg kell védeni az egészségüket és a munkájukat - mondta Szijjártó Péter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.