Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Április 07. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: MTI

Szlovákia - Kitelepítettekért szól Miksi új harangja

Szlovákia - Kitelepítettekért szól Miksi új harangja

A mai Szlovákia területéről egykoron kitelepítettek és a II. világháborúban elhunytak emlékére öntetett harangot szentelt fel a Losonc melletti Miksiben Beer Miklós váci megyéspüspök szombaton.

A harangokat egy, a településről elüldözött vallásos palóc ember, a decemberben elhunyt Trizna Lajos öntette, aki a maradék vagyonát a Palóc Múzeumra hagyta. Trizna Lajost és családját 1948-ban telepítették ki a szülőfalujából, előbb Berkenyére, majd Balassagyarmatra költöztek. A 300 lelkes felvidéki palóc faluból kilenc családnak kellett Magyarországra költöznie, a helyükbe Lucfalváról költöztettek át szlovákokat. Ma a településnek már csak negyede magyar – mondta a harangszentelő ünnepségen Ágoston Imre, Miksi polgármestere az MTI-nek. Hozzátette: a falu lakosságának átlagéletkora folyamatosan nő, vagyis a település öregszik; a felnőttek között nagy a munkanélküliség, a fiatalok közt pedig az elvándorlás. Trizna Lajosról elmondta, hogy az adományozót – immár posztumusz – a falu tiszteletbeli polgárává fogadták vissza. A harangot felszentelő Beer Miklós püspök reményét fejezte ki, hogy ezeknek a harangoknak a szava egymás megértését fogja majd elhozni a felvidéki településen. Hozzátette: egykori gimnáziumi társa, Trizna Lajos a harangok Miksibe szállítását még láthatta, ám a harangszentelő ünnepséget már nem érhette meg.
A harangszentelésen részt vett a Magyar Közösség Pártja és a Csemadok több vezetője is. Csúz Péter, a Besztercebányai Önkormányzat tagja, a Magyar Közösség Pártja losonci járási vezetője az MTI-nek azt mondta: "ma ezek a magyarság végvárai, Fülek még bástyának is tekinthető, de ha a végvárak elvesznek, a bástya is ledőlhet". Trizna Lajos egy monori vállalkozást bízott meg a két adományharang elkészítésével. Farkas Tibor, a Harangszó 2003 Bt. vezetője közölte: a harangokat egy lengyelországi műhelyben öntették, az elektromos munkálatokkal napokon belül végeznek. A korábbi, 200 kilogrammos harang mellé került 500 kilogrammos, Szent Rafael arkangyalnak szentelt egyik új harang a Miskiből kitelepítettek, a kisebbik, a Szent Mihály főangyalnak szentelt 150 kilós pedig a II. világháborúban elhunytak emlékét őrzi.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez