Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Október 22. 07:45, csütörtök | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:

Szlovén ellenzék: a kormánynak Orbán Viktor példáját kellett volna követnie

Szlovén ellenzék: a kormánynak Orbán Viktor példáját kellett volna követnie

Más helyzetben lenne most Szlovénia, ha Miro Cerar és kormánya Magyarország példáját követi és drótkerítéssel erősíti meg azokat a határszakaszokat, amelyek most migrációs nyomás alatt vannak

- mondta Vinko Goren jobboldali parlamenti képviselő, a Janez Jansa által vezetett volt jobboldali kormány belügyminisztere szlovén újságíróknak szerdán.
Több ellenzéki képviselő is ellátogatott a brezicei, rigonicei és az osztrák határ melletti sentilji tranzitközpontokba, és az ott uralkodó körülmények, továbbá a Szlovéniára nehezedő migránsválság miatt keményen kritizálta a szlovén baloldali kormányt.

"Ha megtettük volna azt, amit Magyarország, akkor a világnak és a menekülteknek is időben tudtára adhattuk volna, hogy határaink zárva vannak előttük" - mondta.

Ivan Molan, Brezice polgármestere úgy nyilatkozott: az elmúlt napok eseményei után, nem kívánnak több migránst fogadni területükön.

A brezicei befogadóállomáson szerdán délelőtt tűz ütött ki és huszonhét sátor égett le. A gyújtogatást szándékosan követték el a migránsok, mert nem voltak megelégedve a lassú regisztrációs folyamattal és az osztrák határra való szállításuk gyorsaságával. Hétfő este ugyanebben a táborban nagyobb dulakodásra került sor, és paprika-sprayt is bevetett a szlovén rendőrség a migránsok ellen, akik botokkal és kövekkel támadtak egymásra.

A polgármester szerint a migrációs eljárás embertelen a szlovén rendőrökkel és a menekültekkel szemben is, akiknek kilométereket kell gyalogolniuk a horvát határtól, hogy a befogadóállomásra érjenek, majd regisztrálják őket.

A 24sata horvát napilap arról írt: több település vezetője is elégedetlen a kialakult helyzettel.

Miran Vuk, a horvát határ közvetlen közelében elhelyezkedő zavrci járás vezetője szerint a migránsok tönkretették az újonnan felépült stadionjukat. Szerinte ezek az emberek nem is menekültek, hanem "kontrollálatlan vad hordák", akik a gyerekeket és a nőket használják fel arra, hogy előre jussanak.

"Menekültek voltak a délszláv háborúban érkező boszniaiak, akik mindenért hálásak voltak" - jelentette ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.