Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Szeptember 17. 16:00, péntek | Helyi
Forrás: Előválasztás.hu

Szombaton indul az ellenzéki előválasztás a Csorna központú országgyűlési választókerületben is

Szombaton indul az ellenzéki előválasztás a Csorna központú országgyűlési választókerületben is

Személyesen és online is szavazhatnak, a szavazás titkos.

2020. december 20-án megállapodás született hat magyar ellenzéki párt (DK, Jobbik, LMP, MSZP, Momentum, Párbeszéd) között a 2022-es országgyűlési választáson történő együttműködésről. Ennek tartalma, hogy a választáson közös listát és mind a 106 választói körzetben közös jelöltet állítanak, valamint hogy a jelölteket, és a miniszterelnök-jelölt személyét előválasztáson fogják eldönteni.

Az előválasztás első fordulóját 2021. szeptember 18–26. között, a másodikat október 4–10. között fogják megrendezni. Az egyéni képviselőjelölteket egy, a miniszterelnök-jelöltet két fordulóban fogják megválasztani. A szavazáson részt vehetnek azok a polgárok is, akik az országgyűlési választás időpontjáig betöltik a 18. életévüket Az előválasztás végére eldől, ki lesz Orbán Viktor kihívója, és kik lesznek az ellenzék közös jelöltjei az ország 106 választókerületében a jövő áprilisi országgyűlési választásokon.

A Csorna központú Győr-Moson-Sopron megyei 03. számú országgyűlési egyéni választókerületben két jelölt szerezte meg az előválasztáson történő induláshoz szükséges legalább 400 ajánlást. Így ebben a választókerületben két jelölt várja a szavazatokat: Kovácsné Varga Ildikó az MSZP- Párbeszéd jelöltje, akit a DK is támogat és Orbán Krisztián a Momentum jelöltje, akit a Jobbik és az MMM is támogat. Közülük az lesz jövő áprilisban az ellenzék közös jelöltje, aki most több szavazatot kap.

Az első fordulóban két szavazólapot kap a szavazó. Az egyiken a képviselőjelöltek közül választhat, a másikon a miniszterelnök-jelöltek szerepelnek.

A szavazólapon a miniszterelnök jelöltek sorrendjét sorsolással döntötték el, így ebben a sorrendben találják őket: Karácsony Gergely (MSZP–Párbeszéd és LMP) Márky-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) Fekete-Győr András (Momentum) Dobrev Klára (Demokratikus Koalíció) Jakab Péter (Jobbik) Az előválasztás második fordulóját már csak a három legtöbb szavazatot begyűjtő miniszterelnök-jelölt között rendezik meg október 4-10. között.

Hogyan szavazhat?

1. Személyes szavazás:
Mi kell hozzá? Érvényes magyarországi állandó bejelentett lakcím (lakcímkártya), érvényes személyi igazolvány vagy jogosítvány vagy útlevél, valamint személyes jelenlét a megfelelő szavazási sátorban nyitvatartási időben.
Szavazási helyszínek és időpontok:
Csorna Mártírok tere (Rossmann előtt) szeptember 18-26 8-18 óra
Kapuvár Eszterházy Pál sétány sarka szeptember 18. 9-17 óra,
szeptember 19-22 8-17 óra
Tét Fő út Kisfaludy út sarok Pedró pékség előtt) szeptember 23. 8-18 óra
Kóny Rákóczi utca 11. (posta előtt) szeptember 24. 8-18 óra
Beled Rákóczi út 171 (Coop előtt) szeptember 25. 8-18 óra
Rábapatona Kossuth Lajos utca sarok (Vendéglő előtt) szeptember 26. 8-18 óra

2. Online szavazás:
Kell hozzá: érvényes magyarországi állandó bejelentett lakcím (lakcímkártya), külföldről online szavazhat, ha van magyarországi állandó lakcíme, érvényes személyi igazolvány vagy jogosítvány vagy útlevél, stabil internettel rendelkező számítógép vagy okostelefon, videókamera az eszközön, Email cím.
Menete: elovalasztas.hu oldalon az "online szavazok" menüpont kiválasztása, ezután meg kell adni a szavazáshoz szükséges személyi adatokat, amiket majd videohíváson keresztül ellenőriznek. Ekkor a személyi okmányokat a kamerának fel kell mutatni. Azonosítás után e-mailben lehet szavazni.

A szavazás mindkét esetben titkos.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból