Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Január 19. 17:00, csütörtök | Helyi
Forrás: saját forrás

Szombaton központi írásbeli felvételi a középiskolába készülőknek

Szombaton központi írásbeli felvételi a középiskolába készülőknek

Január 21-én 10.00 órakor kezdődik a központi írásbeli felvételi a 9. osztályba készülő diákoknak. A felvételin központilag összeállított feladatsorokat kell megoldani magyarból és matematikából.

A középiskolába való bejutás feltételeit az ősszel megjelent felvételi tájékoztató tartalmazza. Az iskolák több mint fele nem tart felvételi vizsgát, hanem az általános iskolai tanulmányi eredmények alapján rangsorolja és veszi fel a tanulókat. Azok a középiskolák, gimnáziumok, amelyekbe jellemzően sokan adják be jelentkezésüket előírhatják, hogy a hozzájuk jelentkező tanulók vegyenek részt a központi írásbeliken.

A tanév rendje szerint a központi írásbeli vizsgákat országosan meghatározott időpontban kell megszervezni, így a 6 és a 8 évfolyamos gimnáziumokba jelentkezők számára 2012. január 20-án 14 órától, a 9. évfolyamra az általános tantervű képzésre és a Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programjába jelentkezők számára január 21-én 10 órától. A pótló írásbeli vizsgákat január 26-án 14 órától tartják. Pótló írásbeli vizsgát azok a tanulók írhatnak, akik az előző írásbelin alapos ok miatt nem tudtak részt venni.
Vizsgaismétlésre nincs mód, minden tanuló csak egyszer tehet azonos típusú és fajtájú központi írásbeli vizsgát. A tanulóknak a központi írásbeli vizsgára személyazonosításra alkalmas igazolványt - diákigazolványt vagy személyi igazolványt - kell magukkal vinniük. A központi írásbeli vizsgán - körzőn és vonalzón kívül - semmiféle segédeszköz (például számológép) nem használható. A felvételi feladatlapokat tollal kell kitölteni.

A központi írásbeli vizsgához a feladatlapokat a vizsgák típusa és az évfolyamok szerint külön-külön megszervezett bizottságok készítik el. A magyar nyelvből és matematikából készített központi írásbeli feladatsorok elsősorban nem tantárgyi, lexikális tudást mérnek, hanem azokat az eszköztudás körébe tartozó képességeket és készségeket, amelyek a középfokú iskolában való eredményes továbbtanuláshoz szükségesek. A vizsga feladatlaponként 45 percet vesz igénybe, a két feladatlap kitöltése között 15 perc szünetet kell tartani.

A központi írásbeli vizsga kiértékelt feladatlapjait (dolgozatait) a vizsgázó és szülője az igazgató által meghatározott helyen és időben, az iskola képviselőjének jelenlétében megtekintheti. A megtekintéshez – az adott írásbeli vizsgát követő nyolc napon belül – egy munkanapot (nyolc órát) kell biztosítania az iskolának. A megtekintéskor az iskola a feladatlapokról a vizsgázó vagy szülője kérésére és költségére másolatot készít. A megtekintéskor lehetséges az elektronikus másolat készítése is pl. digitális fényképezőgéppel.
A vizsgázó és szülője a hivatalos javítókulcstól eltérő értékelés esetén az értékelésre írásban észrevételt tehet, amelyet a megtekintést követő első munkanap végéig – 16 óráig – adhat le az iskolában. A fentiekről a vizsgázókat az írásbeli vizsgák megkezdése előtt a vizsgát szervező iskolának tájékoztatnia kell.
A jogszabály arra nem ad lehetőséget, hogy a tanuló által megoldott, a középfokú iskola által értékelt feladatlapot vagy annak fénymásolatát másik középfokú iskola bekérje és felülvizsgálja, újra értékelje. Az egyes iskolák felvételi vizsgáján belül azonban az írásbeli vizsgán elért pontszám eltérő súllyal szerepelhet.

A központi írásbeli vizsga eredményéről a vizsgát szervező középfokú iskola 2012. február 9-éig közvetlenül tájékoztatja a vizsgázókat, azzal, hogy a vizsga részletes eredményeit tartalmazó, az iskola bélyegzőjével és az igazgató vagy az általa kijelölt személy aláírásával hitelesített Értékelő lapot minden tanulónak átadja. A vonatkozó rendelet előírása szerint az értesítés kizárólag ebben a formában történhet meg. A tanuló ennek ismeretében nyújtja be jelentkezési lapját, adatlapját, és vesz részt az általános felvételi eljárásban.

A középfokú felvételi eljárás jelentkezési dokumentumai

Valamennyi felvételre jelentkező a szükséges dokumentumokat az általános iskoláján keresztül térítésmentesen kapja meg.
A dokumentumcsomag részei:
- Jelentkezési lapok
- Tanulói adatlap
- Módosító tanulói adatlap
- Kísérőlevél tanulói adatlapokhoz (az általános iskolák számára)
Kitöltési útmutatók

A Jelentkezési lap(ok) és a Tanulói adatlap kitöltése

A középfokú felvételi eljárás során Jelentkezési lapot és Tanulói adatlapot kell kitöltenie minden olyan általános iskolai tanulónak, aki középiskolában vagy szakiskolában kívánja tanulmányait folytatni; minden tanköteles korú tanulónak, aki ebben a tanévben a 8. évfolyamra jár, illetve annak, aki általános iskolai (vagy más, ennek megfelelő) tanulmányait külföldön végezte, azonban Magyarországon kíván középfokú intézményben továbbtanulni. A dokumentumok kitöltéséhez az iskolák segítséget adnak.

A Jelentkezési lapokat és a Tanulói adatlapot a 8. évfolyamot most végzőknek az általános iskolájukban kell leadniuk az általános iskola által megjelölt időpontig. A Jelentkezési lapokat és a Tanulói adatlapot az általános iskolák 2012. február 17-ig küldhetik el a középfokú oktatási intézményekbe és a felvételi központba.

A középfokú oktatási intézmények 2012. március 13-ig hozzák nyilvánosságra az ideiglenes felvételi jegyzéket. Ezután március 19-ig van idő arra, hogy esetleg módosítson a tanuló az intézmények sorrendjén. Tudni kell, hogy ilyenkor már új intézményt nem lehet megjelölni, csak azon iskolák sorrendje módosítható, amelyet korábban már megjelölt.

2012. április 25-ig az intézmények írásban értesítik a tanulókat és az általános iskolákat a felvételi eredményekről.
Ezen időpont után még különböző jogorvoslati lehetőségekre van lehetőség.

További cikkek a témában:
Oktatás 2012

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 13:00, kedd | Helyi

Nevező csapatokat várnak a szili majális focikupájára

III. Mesevár Kupa

2024. Április 23. 09:00, kedd | Helyi

Átadták a Csornai Járásbíróság felújított épületét

Az épületben 1928 és 1976 között már működött bíróság.

2024. Április 22. 16:00, hétfő | Helyi

Az elmúlt héten 63 eseményhez vonultak a megyei hivatásos tűzoltó egységek

A 16. héten történt.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A Kerényi György Művészeti Iskola felvételi tájékoztatója

Három tanszakon: zene, képzőművészet, néptánc várják a jelentkezőket.