Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Október 04. 18:09, péntek | Helyi
Forrás: Inforábaköz

Szövetség öt párt és a csornai emberek között

Szövetség öt párt és a csornai emberek között

Fekete-Győr-András Momentum elnök volt a csornai utcafórum vendége.

Lassan vége a kampánynak, még alig több mint egy hét van hátra a választásokig. A DK, Jobbik, LMP, Momentum és MSZP által létrehozott Szövetség Csornáért képviselő-jelöltjei péntek délután is utcafórumot tartanak, a választókkal beszélgetnek Csornán az áruház előtt. Kovácsné Varga Ildikó polgármesterjelöltet kérdezem a kampány tapasztalatairól, személyes élményeiről.

- Most már eléggé fáradtak vagyunk, de már tudjuk, hogy lesz erőnk végigcsinálni. Nagyon tanulságos és élménydús volt ez a pár hét. Örülünk, hogy belevágtunk. Mi persze nem önkormányzati pénzből és eszközökkel kampányolunk, mint az ellenfelünk. Ezért minden amit teszünk, fontosabb számunkra, jobban a szívünkhöz nő. Nem a plakátok mennyisége határozza meg egy képviselő-jelölti csapat minőségét. A közvetlen kapcsolat az emberekkel pedig felbecsülhetetlen érték. A kampány végére elértük, hogy nem csak mi keressük az embereket, hanem már ők is keresnek minket maguktól a problémáikkal. Látszik, hogy mennyire hiányzott nekik, hogy az önkormányzat nem foglalkozott velük, csak uralkodott felettük.
Az elutasított polgármester-jelölti vita miatt nem ismerhetjük az ellenfelünk programját, mit tennének. Csak azt látjuk, hogy közpénzből arról beszélnek, hogy hálásnak kellene lennünk, amiért az elmúlt öt évben dolgoztak valamit. Erről egy mostanában terjedő Facebook bejegyzés jut eszembe, hogy: "Politikusokat ünnepelni amiért utakat, épületeket javíttat közpénzből olyan, mint megtapsolni az ATM-et, amiért kiadja a pénzed."

- Megjelent a színen váratlanul egy független jelölt csoport is. Hogy befolyásolja ez a választási esélyeket?

- Nem tudok mit kezdeni azzal, hogy egy tíz éve semmilyen tevékenységet nem végző egyesület egyszer csak úgy dönt, hogy beszáll a kampányba. Egyértelműen látszik, hogy ez a Fidesz érdeke. Szerintem aki változást akar Csornán, annak könnyű dolga van, mert a Szövetség Csornáért jelöltjeire szavaz. Könnyen megtalál minket a szavazólapon, a mi jelöltjeinknél találják a legtöbb támogató szervezetet. Aki továbbra is a Fideszt akarja, az majd eldönti, hogy a fideszes vagy az álfüggetlen jelölteket támogatja.

Az utcafórum vendége volt Fekete-Győr András, a Momentum mozgalom elnöke. Vele is tudtunk néhány szót váltani.

- Ha csak a közvéleménykutatási adatokat néznénk, a Fidesz kényelmesen várhatná az önkormányzati választást. Ehhez képest azt látjuk, hogy mindent elsöprő közterületi jelenléttel, és soha nem látott agresszivitással kampányolnak. Kampányeszköz lett a zsarolás, a megfélemlítés, rágalmazás, plakátrongálás és lopás, ráuszítják a rendőrséget az ellenzéki kampánycsapatokra, megzavarják a kampányrendezvényeket, és már a magánélet sem szent, bemásznak az ellenzéki jelöltek ágyába is. Minek a jele ez? Félnek az eredménytől, vagy már nem csak a győzelem a cél, hanem az ellenzék kinyírása is?

- Nem érzik magukat kényelemben, félnek. Olyan tabukat döntögetnek le az ágybamászós, szexuális zaklatós fantáziálásaikkal, amelyek az elmúlt évtizedekben érinthetetlenek voltak. Ez azt üzeni nekünk, hogy megijedtek az ellenzéki együttműködés potenciális sikerétől. 2022 miatt félnek. Tudják azt, hogy ha most október 13-án az ellenzék Budapesten és a nagyobb városokban nyerni tud, akkor 2022-ben is ezt a módszert fogja használni. Ez a rendszernek a végét jelentheti. Túl sok ember függ már Orbán Viktor hatalmától, túl sok ember lopott túl sok pénzt, egy "rendszerváltás" esetén túl sok emberre várna büntetőeljárás. Nekik ez már nem játék.

Ha az ellenzéki összefogás Budapesten és számottevően sok városban győzelmet szerez, elindíthat-e ez egy politikai fordulatot Magyarországon?

- A budapesti győzelemnél nekem szinte fontosabb, hogy vidéken minél több megyei jogú városban, és más városokban nyerni tudjunk. Akkor a fideszes propaganda ezekben a megyékben meg fog szűnni, ezeken a helyeken az ellenzék erőforráshoz jut, el tud jutni a megye falvaiba. Ez a választás nem csak Budapestről szól, nem Budapesten áll vagy bukik. Az ellenzék Budapesten már erős. Fontos, hogy megerősödjön vidéken is. Ez vezet 2022-ben a győzelemhez. Nagyon fontos, hogy mindenki, aki elégedetlen, aki többet, jobbat akar, az menjen el szavazni október 13-án, és akkor Orbán Viktornak kevesebb polgármestere, kevesebb önkormányzati képviselője, kevesebb befolyása és kisebb propaganda gépezete lesz.

Végezetül Kovácsné Varga Ildikó polgármesterjelölt fordul kéréssel a választókhoz.

- Azt kérjük, hogy menjenek el október 13-án szavazni, és szavazzanak ránk, szavazzanak a változásra Csornán. Mi pedig ígérjük, hogy ez a szövetség október 14-től is működni fog. Szövetség az öt párt között, szövetség a csornai emberekkel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.