Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Szeptember 30. 16:58, vasárnap | Helyi
Forrás: Csorna Város Önkormányzata

Szülővárosa díszpolgára lett Dr Áder János Köztársasági Elnök

Szülővárosa díszpolgára lett Dr Áder János Köztársasági Elnök

A ma délelőtt tartott ünnepségen adta át Dr Turi György Csorna polgármestere a kitüntetést.

A Csorna Városi Művelődési Központ színháztermében megtartott ünnepségen adták át ma délelőtt a Csorna Város Díszpolgára kitüntetést Dr Áder János Köztársasági Elnöknek. Dr Turi György polgármester méltatta a kitüntetettet.

Beszédben felidézte a közös rábaközi, csornai és Dózsa György utcai gyökereket. Tamási Áron gondolatával kezdte a köszöntőjét: „Azért vagyunk a világban, hogy valahol otthon legyünk benne.” Felidézte a rendszerváltás éveit, amikor a fiatal csornai származású jogász hirtelen a politika sűrűjében találta magát, aktív alakítója volt a rendszerváltásnak.

- „Elnök Úr a politika révén a sorsfordító 98-as kampány idején keresett fel az azóta elhunyt Isépy Tamás képviselő úrral együtt, kérve a klerikális kapcsolataim segítségét. Örömmel vettem részt a munkában, mert a választási célkitűzésekkel egy az egyben azonosulni tudtam.”- mondta a polgármester. Felidézte azt is, hogy büszke arra, hogy személyesen Áder János kérte fel a polgármester jelöltségre 2006-ban.
- „Azt is el kell mondanom, hogy néhány kérdésben nem értettünk egyet, voltak nézetkülönbségek, de vallom, hogy a célunk mind a mai napig közös; a lelkiismeret parancsa és a haza iránti hűség."
A polgármester azt is megköszönte, hogy Áder János mindig hangsúlyozza rábaközi származását, a köztársasági elnöki jelölést elfogadó nyilatkozatában is megemlítette csornai születését.
- „Tényként állíthatjuk, hogy ő a legismertebb, leghíresebb csornai születésű ember. A csornai Charles Bronson országos ismertségét csak az 1930-as években két ízben is képviselővé választott tragikus sorsú Vitéz Somogyvári Gyula közelítette meg.” Kölcsey Ferenc parancsával: „A haza minden előtt!” kívánt erőt, egészséget az ünnepeltnek, és kérte Isten segítségét, hogy a kitűzött céljait valóra tudja váltani.

Horváth Péter jegyző ismertette a képviselőtestület határozatát:

Csorna Város Önkormányzatának Képviselőtestülete 141/2012. (V. 29.) határozatával CSORNA VÁROS DÍSZPOLGÁRA címet adományozott Dr Áder Jánosnak Magyarország Köztársasági Elnökének, volt országgyűlési képviselőnek, volt EU parlamenti képviselőnek, Csorna város szülöttének, életművének elismeréseként, a város hírnevének öregbítéséért.

Ezt követően Dr Turi György polgármester átadta a díszpolgári címet Dr Áder Jánosnak.

A kitüntetett rövid beszédben köszönte meg az elismerést, melyben elmondta, hogy nagy tisztesség és nagy felelősség a szülőváros díszpolgárának lenni. Ezzel olyan csornaiak nyomába került, akik kórház alapítóként, egykori városvezetőként, költőként vagy sportolóként érdemelték ki a város lakóinak bizalmát.
- „Első szavam a köszöneté. Köszönöm Csorna Város képviselő-testületének és Csorna minden polgárának, hogy megtiszteltek bizalmukkal.” Elmondta, hogy köszönettel tartozik mindenkinek, aki megtanította valamire, ki a betűvetésre, ki a becsületes munkára, ki az egymás iránti felelősség fontosságára. Nem lehet mindenki köztársasági elnök, Nobel-díjas tudós, vagy olimpiai bajnok, de mindenki lehet sikeres és boldog ember. Kiváló lehet a saját munkájában, ha mindig a képességei legjavát nyújtja, és akkor kiérdemli környezete tiszteletét, szeretetét. – zárta gondolatait Áder János.

Az ünnepi műsorban felléptek a Kerényi György Művészeti Iskola tanárai, a Hunyadi János Gimnázium tanulói és a Pántlika Néptáncegyüttes.

Az ünnepség után Dr Áder János részt vett a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Közoktatási Központ új szárnyának hivatalos avató ünnepségén az iskolában.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

Vegyszeres gyomirtás a Csorna-Pápa vasútvonalon

Felhívás