Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Szeptember 12. 07:25, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Öt nap alatt el kell tüntetni a graffitiket

Öt nap alatt el kell tüntetni a graffitiket

200 milliót költ a főváros a falfirkák és az illegálisan kiragasztott plakátok eltávolítására a jövőben.

A közbeszerzési eljárással kiválasztott konzorciumnak öt napon belül el kell távolítania a graffitiket, és járőrbrigádot is fel kell állítania. A budapesti városképért felelős tanácsnok szerint visszatartó ereje lehetne annak, ha a festékvásárlást engedélyhez kötnék, vagy nyilvántartást vezetnének a vevőkről.

Óbuda három pontján szabad a graffitizés, máshol viszont ugyanez a mozdulat már börtönt ér. Január 1-je óta az állam nem tolerálja a falfirkálást, és minden formáját szabadságvesztéssel bünteti. Ha az okozott kár 20 ezer forint alatt marad, egy év jár érte, de ha az elkövető műemléket rongál meg, három év börtönt kockáztat.

A Fővárosi Közterület-fenntartó nettó 200 millió forintot fizet egy cégnek a falfirkák eltávolításáért. A kft.-t közbeszerzési eljárással választották ki. A vállalkozás dolgozott már Budapesten, ahogy az ország más városaiban is. A szerződés szerint az Ifotech Clean Kft.-nek öt napon belül kell eltávolítania az illegális rajzokat.

A budapesti városképéért felelős tanácsnok szerint visszatartó ereje lehetne annak is, ha a festékvásárlást engedélyhez kötnék, vagy nyilvántartást vezetnének a vevőkről. A kiskaput ő is látja, a szabályozást könnyen kijátszhatják a magyar graffitisek. Elég, ha átlépik a határt és a szomszédos országokban veszik meg a festékszórókat. Ughy Attila egyébként átvenné az óbudai példát, és a fővárosba vezető utak mentén megengedné a zajvédő falak kidekorálását. (pr)

hírTV

Címkék: főváros

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.