Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Augusztus 13. 17:31, hétfő | Helyi
Forrás: Kóny Község Önkormányzata

Tájház, kitüntetések, Republic koncert

Tájház, kitüntetések, Republic koncert

Gazdag volt az idei falunap Kónyban.

Az idei falunap múltidézéssel kezdődött Kónyban. Kiállítást rendeztek az M85-ös főút építését előkészítő régészeti feltárás leleteiből, és tájházat avattak. A Kóny Község Önkormányzatának tulajdonában lévő ún. Csillag-ház eredeti állapotába történő helyreállításával a falu központjában Tájház került kialakításra, mellyel céljuk a település múltjának megőrzése az utókor számára.
Az önkormányzat a Rákóczi u. 40. szám alatti épületet néhány évvel ezelőtt vásárolta meg. Az épület akkor olyan állapotban volt, hogy szükségesnek bizonyult állagmegóvó javításokat végezni rajta. Már az épület megvásárlása előtt megfogalmazódott az a cél, hogy a településen végzett értékmegóvó munkáknak legyen állandó helyszíne. Az ún. Csillag-ház erre kiválóan alkalmas, hiszen olyan, a 19. század végi építészeti jegyeket mutat, melyek önmagában is továbbörökítésre érdemesek, mint építészeti emlékek. Az állagmegóvásokkal megvédték ezeket az értékeket, a festett fagerendákat, a tetőszerkezetet, a nyílászárókat, így az egész épület eredeti módon való helyreállításra alkalmas.
A most átadott rekonstruált épület a település és egyben a tájegység hagyományos építészeti kultúrájának őrzője. A használaton kívüli parasztház eredeti formában történő helyreállításával, lakás-, berendezési-, és tárgyi eszközök átörökítésével és a meglévő muzeális értékek megmentésével kívánják a helyin hagyományokat ápolni.
A falumúzeum épületének kialakításához 6 476 825 Ft LEADER pályázati forrást nyert az önkormányzat 2012-ben. Ezt megelőzően, a 2011. évi falunap keretében Görcs Imre ügyvezető és Görcsné Dr. Muzsai Viktória tanár 1 000 000 Ft összegű magánadománnyal támogatták a kónyi falumúzeum kortörténeti kutatásainak, írásos dokumentumainak és tárgyi emlékeinek felkutatását, beszerzését, rendszerezését, és bemutatását. A magánadományt a kialakított múzeum szellemi, kulturális javakkal történő megtöltésére fordítják a közeljövőben. Az Önkormányzat szívesen venné a helyiek felajánlását azon tárgyi eszközökre, melyek a falusi életet, a helyi hagyományokat örökítik meg annak érdekében, hogy ezen tárgyak a helyi múzeumban kerülhessenek méltó helyükre. A jövőben falumúzeumként működő Tájház ünnepélyes átadására a falunapon került sor.

Ekkor adta át Aller Imre polgármester a helyi kitüntetéseket is.
A díjazottak:

TÓTH FERENCNÉ
Az általános iskolát szülőfalujában, Kónyban végezte, majd 1954-ben a győri Állami Tanítóképzőben tett érettségi vizsgát, egy évvel később tanítói oklevelet. 1966-1991 között, nyugdíjazásáig alsó tagozatosokat tanított. 1991-ben vonult nyugdíjba, majdnem 39 év szolgálati idő után. Munkájára ezután is számítottak, hiszen napközis nevelőként dolgozott egy éven keresztül. Nyugdíjas éveit szerető családja körében tölti, de szívesen látogat vissza az iskolába ünnepélyek alkalmával. Több évtizedes pedagógusi munkáját Kóny Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Kóny Községért Díjjal ismerte el.

CZABAI MIHÁLY ZOLTÁN
1968-ban pályázott a megüresedett kónyi gyógyszertár vezetői állására, amit lassan 44 éve tölt be. A hivatásbeli feladatok mellett társadalmi tevékenységet is végzett, hiszen 2 ciklusban 1969-1978-ig a helyi Vöröskereszt elnöke volt. Mintegy 10 éven keresztül a helyi sportegyesület labdarúgó szakosztály vezetői, valamint sportköri elnöki tisztségét töltötte be. Az immár 44 éve ellátott gyógyszerész hivatása során és az emellett vállalt társadalmi megbízatások során rengeteg ember életét segítette, s mindezt úgy, hogy mindenkivel meg tudta találni a közös hangot. Hivatásának és társadalmi tevékenységének elismeréseként Kóny Községért Díjat adományozott Czabai Mihály Zoltánnak Kóny Község Önkormányzatának Képviselő-testülete.

DR. BOROS ISTVÁN
1939. április 5-én született Kónyban. A csornai Hunyadi János Gimnáziumban érettségizett 1957-ben. Egyetemi tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi karán végezte, itt szerzett magyar nyelv és irodalom szakos, majd filozófia szakos diplomát, 1984-ben avatták bölcsész doktorrá. 1977-ben került az akkor még Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolára, aminek adjunktusa, docense, majd mint vezető oktató a Filozófiatörténet tárgyfelelőse lett. A Széchenyi István Egyetem oktatójaként tisztességgel szorgalmazta a kónyiak főiskolára kerülését, figyelemmel kísérve tanulmányi munkájukat. Nevéhez kötődik a 2010-ben kiadott Kóny történetéről szóló tanulmánykötet is. Dr. Boros István nyugdíjba vonulás után is aktívan foglalkozik a bölcselet nagy kérdéseivel. a tudomány és a kultúra területén végzett több évtizedes kiemelkedő munkáját, a község hírnevének öregbítését Kóny Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Kóny Községért Díjjal jutalmazta.

A Republic együttes sokak által várt koncertje előtt is szót kért Aller Imre polgármester:
- A színpadon hamarosan nemcsak a mai nap, hanem joggal mondhatom, hogy az elmúlt időszak fénypontja következik.- mondta Aller Imre. Nekünk, kónyiaknak a következő Republic koncert nem csupán azért kiemelt jelentőségű, mert az ország egyik legsikeresebb együttese ad koncertet falunkban, hanem mert a Republic együttes basszusgitárosának, Boros Csabának édesapja, dr. Boros István professzor úr Kónyban töltötte fiatalkorát. Pontosan ehhez a helyszínhez, a szabadidőközpont helyén lévő mocsaras területhez, a környező utcákhoz is gyermekkori emlékek fűzik Pistát és fiait, köztük Csabát is. Régen dédelgetett terv volt a kónyi kötődésű Republic együttes meghívása településünkre, mely most megvalósult. Az esemény jelentőségét emeli, hogy mellettem üdvözölhetem Dr. Boros István professzort, aki már általános iskolás korában is szívesen szavalt a községi rendezvényeken. Most arra kérem őt, hogy ajándékozzon meg bennünket egy vers elszavalásával.

A szavalat után kezdődött a Republic koncert, amire nagyon sokan érkeztek nem csak Kónyból, hanem a környező településekről is.

Címkék: falunap, kóny

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!

2024. Április 24. 13:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Szilban

Te Szedd!

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

Főzőverseny felhívás a Kónyi Bikafesztiválra

Főzőcsapatok jelentkezhetnek.

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei