Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. Október 07. 17:00, péntek | Helyi
Forrás: Tóth Imre

Tálba nem teszik, késvel nem metszik, egész világ avval nevelőgyik. Mi az?

Tálba nem teszik, késvel nem metszik, egész világ avval nevelőgyik. Mi az?

Fejtsük meg együtt ezt a régi találós kérdést!

Erre a találós kérdésre a válasz: az anyatej, mely semmivel sem helyettesíthető csodás tápláléka a babáknak.Szanyban ismét megrendezték a már hagyományossá vált anyatejes világnapot. A rendezvényen megjelentek Dr. Legler Alíz és a szanyi egészségügyi dolgozók is, megtelt a terem fiatal anyukákkal és gyermekeikkel, akiket Kissné Potyondi Judit köszöntött.

Vargáné Pintér Mária mondott köszöntőt a világnap alkalmából. 1992-től tartják világszerte az ANYATEJES TÁPLÁLÁS VILÁGNAPJÁT. A WHO és az UNICEF átfogó programot indított el 24 éve a csecsemők egészséges táplálása érdekében azért, hogy az egész világ minden újszülöttje anyatejjel nevelődjék. Hazánk évek óta próbálja elérni a célnak kitűzött kizárólagos szoptatási arányt, és egyre több édesanya szoptatja is gyermekét 4-6 hónapos koráig. Erre a szoptatási arányra büszkék lehetnek az édesanyák és az őket segítő család, valamint a védőnők.

A természet csodája, a gondoskodás végtelensége ez a biológiai eredetű, de mondhatni spirituális töltöttségű, semmihez sem mérhető, semmivel sem összehasonlítható anya-gyermek kapcsolat. Mert ez több egy egyszerű táplálásnál. Ez a csecsemő ennivalója, innivalója, a védelmi rendszere a kórokozókkal szemben, testi, szellemi, lelki tápláléka is egyben. Csak rá kell nézni a csöppségre, mikor szopik. Azt a „földöntúli” nyugalmat, megelégedettséget, biztonságot és ragaszkodást így együtt kizárólag ebben az állapotban lehet tetten érni a kis arcocskáján.

És akkor még nem beszéltünk a szoptatásnak az anya egészségi állapotára vonatkozó pozitív hatásairól, a gyermekágyi időszakban, sőt a további életszakaszokra való kihatásaiban is. Amikor az anya megszüli gyermekét, a saját testéből táplálékot is biztosít számára. Helytől, éghajlattól, körülményektől függetlenül, legyen zord idő vagy háború. Magunkkal hozzuk ezt az ősi ösztönt, hiszen az életért folytatott harc emberi tulajdonság is.

A világ minden részén, minden kultúrában hagyománya van a szoptatásnak. Az anyatej és az anya testében végbemenő folyamat, amely során létrejön az anyatej, misztikus és tabu téma sok kultúrában. De a fontosságát mindenhol felismerték és nem kérdőjelezik meg.

Nem kell fertőtleníteni, mosogatni, kevergetni, méregetni, csak a testi kapcsolatot kell megteremteni, s ezen keresztül létrejön egy olyan anya-gyermek „lélekhíd”, amit csak irigyelni lehet, de utánozni nem.Szoptató anyák milliói csak azt üzenhetik szívből a leendő kismamáknak, hogy akinek a sors megadja ezt a lehetőséget, az ne szalassza el, mert fel nem fogható és mással soha nem pótolható élményben lesz része.

A szoptatás nehéz, az anyai szervezetet igénybe vevő feladat, de az anyaság legszebb, legbensőségesebb, semmihez sem hasonlítható boldog időszaka. Kérjük az édesapákat, a családokat és a barátokat, hogy ünnepeljék, köszöntsék, segítsék és támogassák velünk együtt a szoptató anyákat!

Ezek után Kissné Potyondi Judit elmondta, hogy sokan támogatták a rendezvényt, ami lehetővé tette a jelenlévők vendéglátását és a kismamák, kisgyermekek megajándékozását. A támogatók ( Polgármesteri Hivatal, Gyógyulj lak, Horváthné Töreki Mónika, Kató Helga, Bendes Zsófia, Leg-jó papírbolt, MAVE.) hozzájárulását megköszönve a jelenlévők hosszú tapasztalatcserén beszélték meg a gyermeknevelés felelősségteljes feladatait.

Címkék: anya, anyatej, baba, szoptatás

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 16:00, csütörtök | Helyi

Rábatamási határában teljesítette apja végakaratát az egykori amerikai katona lánya

Mi történt a világháborúban az amerikai bombázóval Rábatamási fölött?

2024. Május 02. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Május 02. 09:00, csütörtök | Helyi

Az időjárás kedvez a közeledő szúnyoginváziónak

Mi a teendő a ház körül?

2024. Május 01. 16:00, szerda | Helyi

Vitnyéden is összeszedték a szemetet

Te Szedd!