Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Február 07. 15:05, péntek | Belföld
Forrás: mti - fotó: illusztráció

Tanácsos kerülni kétféle hipót a rosszul záródó kupakjaik miatt

Tanácsos kerülni kétféle hipót a rosszul záródó kupakjaik miatt

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma által ellenőrzött 15 különböző fehérítő közül két hipó csomagolásával volt gond,

a szakemberek azt sem voltak restek kiszámolni, hogy hatóanyag-tartalmuk arányában mennyibe kerül a vizsgált fehérítőszerek használata - közölte a minisztérium pénteken az MTI-vel.

A labor a folteltávolításhoz használt fehérítőszerek - egyrészt textilkímélő, oxigén alapú folttisztítók, másrészt klórtartalmú fertőtlenítők - hatóanyag-tartalmát és ár-érték arányát vizsgálta. A nyolcféle textilkímélő fehérítőszer esetében az aktív oxigén tartalmat ellenőrizték. A vizsgálat szerint mindegyik termék összetétele megfelelt a címkén feltüntetett adatoknak, és a csomagolásuk is biztonságos volt. Az árukban azonban közel tízszeres szórást tapasztaltak a szakemberek, 1 gramm vagy 1 milliliter hatóanyag ára a legalacsonyabb, 13,1 forintos tételtől egészen 117,5 forintig terjedt.

A peroxid-tartalmú termékekhez képest a hagyományos háztartási hipó és a klórtartalmú fehérítő, fertőtlenítő szerek ára kisebb eltérést mutatott, ezekből 1 grammnyi vagy milliliternyi hatóanyag legalább 3,2 forintba, de legfeljebb 23,3 forintba került. A laboratórium két hipónál megállapította, hogy a rosszul záródó kupak miatt használatuk nem biztonságos. A fehérítőszerek vizsgálatának eredményei a kormany.hu honlapon, az ITM oldalán olvashatóak.

A közlemény idézte Keszthelyi Nikolettát, az ITM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkárát, aki elmondta: a nem megfelelően záródó csomagolás komoly termékbiztonsági kockázatot jelent, mert a hipók akár súlyos bőrirritációt vagy szemkárosodást is okozhatnak. A vizsgálatok szerint veszélyes termékek lekerültek a boltok polcairól, a fogyasztóvédelmi hatóság megtiltotta forgalmazásukat és értékesítésüket.

A klórtartalmú tisztítószerek nagyon hamar veszítenek hatékonyságukból, a hipó minőség megőrzési ideje mindössze néhány hónap. Ezért minden háztartásban érdemes megnézni, hogy biztonságos és fehérítésre, fertőtlenítésre még mindig alkalmas terméket tartanak-e otthon, hiszen a hagyományos hipóból sokan évekig használnak egy-egy flakont.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium folyamatos fogyasztóvédelmi jelenléttel járul hozzá ahhoz, hogy kizárólag jó minőségű, mindenféle egészségkárosító hatástól mentes árucikkek jussanak el a magyar vásárlókhoz. A különböző tisztítószerek célzott vizsgálata a mosó- és fehérítőszerek után még februárban újabb termékkörrel folytatódik - olvasható a tárca közleményében.

Címkék: ellenőrzés, hipó, kupak

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni