Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2023. Február 25. 16:00, szombat | Életmód
Forrás: Megyeri Szabolcs Kertészete

Tavaszi munkák a kertben

Tavaszi munkák a kertben

Nincs annál vidítóbb időszaka az évnek, mint mikor a természet lassan újra életre kel.

Nem véletlen, hogy a tavasz az egyik legnépszerűbb évszak a kertészkedők életében, hiszen ilyenkor nem csak a tennivalók sokasodnak meg a téli pihenés után, de nagy adag kedvet is kapnak a birtok rendezéséhez.Sokan esnek ilyenkor abba a hibába, hogy elodázzák a feladatokat, majd pedig akkor kezdenek el kapkodni, amikor már bőven benne vagyunk a tavaszi időszakban, ilyenkor pedig már úgy tűnik, semmire sem marad idő és teljesen összecsapnak az ember feje felett a hullámok.

Alapvetően két fő tevékenységi kört különböztethetünk meg a tavaszi kertben. Hiszen a meglévő növények megfelelő ápolása éppen olyan lényeges, mint az új ágyások megálmodása és az új növények elültetése. Szükségszerű, hogy ilyen nagy odafigyelést igényel ez az időszak, hiszen ilyenkor dől el minden, ami később a kertünkben egész évben történni fog, ugyanis ebben az időszakban van lehetőség arra, hogy „letegyük az alapokat”.

Itt az ideje „elbontani a telet” a kertből!
Nagyonfontos bizonyos növények esetében a téliesítés, mivel például a mediterrán körülményekhez szokott füge vagy gránátalma mindenképpen védelemre szorul a fagyos időszak alatt. A tavasz beköszöntével azonban itt az ideje ezeket a védelmet nyújtó eszközöket eltávolítani a növények közeléből és a birtokról, hogy végre élvezzék a növények a nap melengető sugarait.

A tavaszi metszés felfrissíti az ébredező növényeket!
Ha már számos fa, cserje és évelő van a kertjében, akkor az első és legfontosabb tevékenység, amivel meg kell kezdenie a kerti munkát, az a metszés. Elhagyhatatlan művelet, amelyre érdemes rászánni az időt, hiszen a metszéssel alapozza meg az adott növény számára az idei szezont.

1. szabály: Mindig tiszta metszőollót használjon!
Az első és legfontosabb szabály a metszés során, hogy minden esetben tiszta metszőollóval végezze azt el. Természetesen ez nem arra vonatkozik, hogy mindig ragyognia kell a tisztaságtól a szerszámnak, arra viszont oda kell figyelni, hogy ha esetleg korábban olyan növényt metszett vele, amelynek valamilyen betegsége volt, könnyen átviheti egyetlen mozdulattal azt a kert többi lakójára is, amelytől így már igen nehéz lesz megszabadulni.

Megoldás a fertőtlenítésre egy egyszerű alkoholos oldat, amelyet mindig érdemes használnia, amikor új növényhez ér.

2. szabály: Addig vágja az ágakat, míg zöld részhez nem ér!
Gyakran esnek abba a hibába, hogy nem merik eléggé megmetszeni a növényeiket, ám ebben az esetben sajnos nem engednek teret az új hajtásoknak és igen nagy az esélye annak, hogy a várt virágba borulás is elmarad.

Fontos, hogy ne féljen megmetszeni a növényt! A szabály, hogy kis lépésekben haladjon, mindig vágjon apró darabokat az adott ágból, melyet egészen addig folytathat, amíg zöld, élő részt nem talál.

A rózsa esetében szokott a Kertbarát leginkább hezitálni a metszéssel kapcsolatban, pedig a tavaszi metszés során a növény zöldtömegének körülbelül 90%-át bátran visszavághatja. Ha nem így tesz, a virág egy idő után felkopaszodik, hamar elveszíti az alakját, illetve nem hoz annyi virágot sem a következő hónapokban.

3. szabály: Mindenképpen várja meg, míg elmúlnak a fagyok!
A tavaszi metszés a nevével ellentétben nem azt jelenti, hogy a naptár szerinti évszakváltás idején muszáj elvégezni. Mindenképpen meg kell várni, amíg elmúlnak a fagyok, amely általában tél végén – kora tavasz elején esedékes, ám láttunk már olyat, hogy márciusban még havazott, így erre is oda kell figyelni.

Lényeges tudnivaló, hogy amikor már megpattantak a rügyek, vége a metszési szezonnak, ekkor már nem szerencsés hozzákezdeni a művelethez.

Tavaszi gyepszellőztetéssel ébresztjük a pázsitot!
A gyeplazítás ilyenkor tavasszal gyepszellőztető géppel vagy gereblyével történik. Az utóbbi beszerzése mindenki számára elérhető és egyszerűen használható. Ha van egy nagyobb zöld felület a kertjében, érdemes egyet vásárolnia, hiszen utána évtizedekig jó hasznát veszi majd egy ilyen szerszámnak. Ennek használata azért célszerű ilyenkor tavasszal, mert a téli időszakban a kertet nem nagyon használjuk, így a fagyos hetek alatt a fűfelület károsodik, elfárad, filcesedik, így szüksége van arra, hogy a tavasz beköszöntével „fellélegezhessen”.

A műveletet mindenképpen fűnyírással kezdje, ugyanis a túl hosszú fűszálak között nehéz elvégezni a lazítást. A gyepszellőztető gereblyét egyszerűen nyomja a fűfelületbe és határozott mozdulatokkal „fésülje át” a fűszálakat!

Ügyeljen arra, hogy ne nyomja túl mélyre, ugyanis úgy egészséges fűszálakat is kiszakíthat a talajból. Azt szoktam javasolni a kezdők számára, hogy inkább végezze el egy évben többször is ezt a műveletet, minthogy kárt tegyen a pázsitban lyukak keletkeztetésével az egybefüggő gyepszőnyegben.

Lényeges továbbá, hogy ne csak egy irányba végezze el a mozdulatokat, hanem keresztbe is, vagyis legalább két irányból szellőztesse meg a gyepet. Az elhalt füvet ezután egy könnyű lombgereblyével érdemes összeszedni, amely mehet a komposztálóba, így később hasznát veheti ezeknek az elhalt növényi részeknek.

Ha még nincs gyep a kertjében, itt az ideje a megfelelő fűmag beszerzésének!
Amennyiben nincs szép gyep a kertjében, viszont minden vágya egy ilyen egybefüggő, zöld felület megteremtése, ilyenkor tavasszal eljön az ideje ezen álom megvalósításának is, ugyanis itt a remek alkalom a fűmag elvetésére!

Lemosó permetezés a vitalitásért!
A kora tavaszi időszak egyik legfontosabb tennivalója a kertben a fentiek mellett a lemosó permetezés. Természetesen ezt minden esetben a metszést követően kell elvégezni, sőt, fák esetében még a törzset is érdemes egy kicsit „megkapargatni” a művelet előtt.

Ezt követően jöhet a lemosó permetezés, amelynek segítségével a szó szoros értelmében a permetlével lemoshatja a növény ágait, törzsét. Ezzel ebben a kora tavaszi időszakban a fák felületén még a nem károsító kártevők, valamint a kórokozók elpusztítása a fő cél. Segítségével megelőzhetünk súlyos károkat okozó betegségeket és kártevők által elszenvedett veszteségeket.

A lemosó permetezéssel megalapozhatja a növény egészségét, hogy az aktív tavaszi, nyári, őszi időszakban elkerüljék a betegségek és teljes pompájában díszíthesse a kertet.

Tápanyag utánpótlás
Mikor a tél elmúlta után kimegy az ember a kertjébe, akkor szinte minden esetben csalódás éri, hiszen a növényei már egyáltalán nem úgy festenek, mint ahogy arra az előző évből emlékezett. Az egykor virágzó rózsák és díszfüvek mintha elszáradtak volna, de a különböző fák és cserjék sem festenek valami fényesen. Természetesen nem a memóriájával van a gond, ugyanis egyik növény sem tűnik túl esztétikusnak ekkor, amikor elolvad a hó és véget érnek a fagyok.

Különösen szembetűnő a változás az örökzöldek esetében, ugyanis kicsit fakóbb színük aggodalomra adhat okot. Viszont nem kell megijedni, ezek a növények élnek, csak a fagy és a hó viselte meg őket egy kicsit, látszólag. Mindezeket látva joggal vetődik fel a kérdés, hogyan lehetne pótolni az elvesztett tápanyagokat és mit lehet tenni annak érdekében, hogy újra teljes pompájában díszelegjenek ezek a növények?

Mikor ebben az időszakban kimegy a kertbe, két nagy területet kell figyelembe vennie a tápanyagok szempontjából. Az egyik ilyen a gyep, amelyet a szellőztetést követően gyeptrágyával érdemes kezelni, amelyre évente egyszer-kétszer ajánlott megismételni.

A másik nagy terület az örökzöldek, az évelők, a gyümölcsfák és a rózsák, amelyek számára szintén van megfelelő szerves trágya, amellyel pótolhatók a télen elvesztett tápanyagok. Ám véleményem szerint fák és cserjék esetében a tápanyag utánpótlás „királya” a lomtrágyázás, amelyet egy megfelelő kézi vagy akár gépi permetezővel gond nélkül bejuttathat a levelek és ágak közé. Az eredmény pedig már napokkal később szembetűnő lesz.

Itt a kertalakítás ideje!
Ha már régóta tervezgeti, hogy alaposan átalakítja a kertjét, új növényeket ültet és egy kicsit új köntösbe bújtatná a birtokát, akkor itt a remek lehetőség tavasszal. Bár fontos hozzátenni, hogy kiszereléstől függően igen hosszú időszak áll rendelkezésre kertje új lakóinak elültetésére.

Faültetés
A faültetés egy roppant izgalmas dolog, hiszen bármilyen fajról is legyen szó, hosszútávú, évekre szóló döntésről beszélünk, éppen ezért a megfelelő fajtaválasztás roppant fontos. Érdemes gyümölcsfákat választani, mivel tavasszal a virágba boruló ágaiban gyönyörködhet, nyáron pedig zamatos gyümölcsöknek örvendhet, ősszel pedig a színes falevelek forgataga kápráztat el, míg télen a hófedte ágak csalnak egy kis melegséget a szívekbe.

Cserje ültetés
A hagyományos cserjék a társasházi és a családi házas környezetben is remekül feldobják a környezetüket legyen szó sövényről vagy szoliter növényről. Nem véletlenül olyan népszerűek, hiszen praktikusak, a járdának vagy a földszinti lakásoknak védelmet adnak, az utcaképet egyenletessé, dekoratívvá varázsolják, ráadásul a jól megválasztott sövény nem igényel gyakori gondozást, ápolást..

Virágok ültetése
Bár a tavaszi hagymások ültetésének nem most van itt az ideje, hiszen ezeket ősszel kell elültetni, mégis számos lehetősége van arra, hogy válasszon olyan növények közül, amelyek hamarosan virágba borítják az egész kertjét. Lehet ez a rózsa számtalan fajtájának egyike, vagy valamilyen évelő, amelyek a kert állandóságát alapozzák meg.

Amíg ugyanis az egynyáriak, vagy az idényjellegű dísznövények csupán ideiglenesen dekorálják a kertet, addig a hosszú ideig az ágyásokban maradó évelők az esztétikus keretet adják a birtoknak.

Itt az ideje elvetni a magokat is!
A tavasz beköszöntével érdemes már most gondolnia a későbbiekre, hiszen ha palántákat szeretne nevelni, keresve sem találhat ehhez megfelelőbb időszakot. Nyomkodja le a földet a választott területen, majd vesse el a választott magokat, legyen az bármilyen zöldségféléé vagy virágé.

Az első csírák néhány héten belül kidugják majd a fejüket a földből és elkezd majd hajtani a növény. Ön pedig figyelheti, ahogy az aprócska magból az Ön kezeinek munkája nyomán csodálatos növény cseperedik. Ha úgy látja, túl sűrűn vetette a magokat, érdemes egy kicsit megritkítani a területet, ellenkező esetben ugyanis elnyomhatják egymást a fejlődő növények.

Balkonkertészeknek is fontosak a tavaszi munkálatok!
Attól, hogy egy lakásban él, nem kell lemondania a kertészkedésről, hiszen legyen szó erkélyről, teraszról vagy egy loggia-ról, ott helye van cserjéknek, virágoknak, fűszernövényeknek, de akár még gyümölcstermőknek is.

Tavasszal ébred a természet, zöldellnek a fák, kibújnak az első virágok. Ebben az időszakban szinte nincs is olyan ember, aki ne dekorálná balkonját, teraszát virágokkal. Ehhez pedig nem kell csakis kizárólag a muskátlira gondolni, hiszen sokkal különlegesebb virágokat is választhat a balkonra.

Természetesen bizonyos növények esetében ugyanúgy kell gondoskodni a metszésről és a tápanyag utánpótlásról is, mint egy kert esetében, hiszen ezeket a növényeket is megviselheti a tél. Az utóbbi esetében a legjobb, ha tápoldatokat választ, amelyeket öntözővíz segítségével juttathat el a növényekhez. Ezt az oldatot március-április környékén 14-20 naponta, majd április végétől szeptember végéig pedig hetente érdemes megismételni.

Úgy gondolja, túl sok a tennivaló és nem lesz mindenre ideje?
Bár elsőre soknak tűnhetnek a felsorolt tennivalók, ám nem kell tőle megijedni, szó sincs arról, hogy napokat kellene eltöltenie a kertjében. Ha van egy kis szabadideje, akkor végezze el a metszést, majd egy másik délután foglalkozhat a gyeppel, így ha időben hozzákezd, nem lesz megerőltető a számos tennivaló. Sőt, keresve sem találhat jobb alkalmat egy családi összejövetelhez egy kellemes tavaszi napnál, melyet a kertben tölthetnek el. A kertben közben felkerülhet a bogrács és elkészülhet az ebéd, így valójában nem is munkáról van szó, hanem az év első kerti partyjáról. Ha vannak gyerekek is a csapatban, számukra még nagyobb élmény lesz egy ilyen program.

További részleteket itt olvashat

Címkék: ültetés, kert, metszés, tavasz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Április 30. 13:39, kedd | Életmód

Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:38, kedd | Életmód

AM: a méhészet az agrárium egyik legfontosabb ágazata

2024. Április 30. 06:00, kedd | Életmód

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).