Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. November 29. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tavaszig biztosan nem lesz magáncsőd

Tavaszig biztosan nem lesz magáncsőd

A Napi Gazdaság információja szerint legkorábban a tavaszi ülésszakon veheti napirendre a parlament a magáncsőd bevezetéséről szóló jogszabály-tervezetet, miután a Kúria jogegységi döntésének következtében szükségessé válhat egyéb jogszabályok módosítása. A magáncsődről szóló jogszabály-tervezet pedig ennek függvényében nyerheti el végleges formáját.

Bár az őszi jogalkotási tervezetben nem szerepelt a magáncsőd intézményének kérdése, a közelmúltban több jel is arra utalt, hogy a kormány mégis napirendre veheti a témát. A Magyar Nemzeti Bank november elején kiadott stabilitási jelentése például említést tett a családi csőd bevezetésének szükségességéről, illetve előkerült egy képviselői indítvány, mely állítólag részletesen tárgyalja a magáncsőd feltételeit.

Ezek ellenére úgy tűnik, hogy a témával idén mégsem fognak foglalkozni a képviselők. Ennek egyik okát a lapunk által megkérdezett banki szakértők a november közepén kiszélesített árfolyamgátban látják. Ennek révén ugyanis a 90 napnál régebben tartozók is beléphetnek a rendszerbe és számukra a törvény biztosítja azt a lehetőséget, hogy a bankok nem fizetés esetén csak további 180 nap után bonthatják fel a velük megkötött szerződéseket.

A Napi Gazdaságnak Pálffy István, a KDNP frakcióvezető-helyettese megerősítette, hogy legkorábban jövő februárban kerülhet a ház elé a tervezet. Mint azt a képviselőtől megtudtuk a normaszöveg szeptemberben elkészült, sőt már megjárta a közigazgatási egyeztetés útvesztőit is. – Közben az a döntés született, hogy a jogszabály beterjesztésével megvárjuk a bankok november eleji határidőre tett, a devizahitelesek megmentésére vonatkozó javaslatát és a Kúria jogegységi eljárásának befejezését, ami december közepére várható.

Pálffy István lapunknak elmondta, hogy a Kúria döntésének következtében szükségessé válhat egyéb jogszabályok módosítása. – Ezek megtörténte után kerülhet sor a magáncsődről szóló jogszabálytervezet benyújtására remélhetőleg februárban – tette hozzá.

Milyen lesz a magáncsőd-törvény?

A válság kirobbanása óta visszatérő téma a magáncsőd bevezetése, de az ügyben továbbra is sok a kérdőjel. Még az MNB stabilitási jelentésének ismertetőjén is csak annyi derült ki, hogy a Magyar Nemzeti Bank javasolja a családi csődeljárás „minél gyorsabb bevezetését”, hiszen ez „tiszta lapot” biztosítana az eladósodott ügyfeleknek.

Auer Katalin, a Magyar Bankszövetség vezető jogtanácsosa a közelmúltban egy konferencián ismertette a hozzá „informálisan eljutott” egyéni képviselői indítványt, melyből kiderül, hogy a magáncsődöt azok vehetnék igénybe, akiknek nincs köztartozásuk, nem léptek az árfolyamgát hatálya alá és legfeljebb 10 hitelezőnek tartoznak. Emellett rendelkezniük kell legalább 5 milliós, de legfeljebb 30-40 milliós vagyonnal, az összesített hiteltartozásnak meg kell haladnia a 2 millió forintot, de nem érheti el az 50 milliós határt és legalább az egyik hátraléknak 400 ezer forint felettinek és 90 napon túlinak kell lennie.

Abban egyébként is egyetértenek a szakemberek, hogy a magáncsőd nem feltétlenül a legjobb módszer a tömeges eladósodás kezelésére, de Auer Katalin szerint a hozzá eljutott javaslatból egy drága, munkaigényes és hatástalan jogintézmény képe rajzolódik ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során