Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2017. Február 02. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Meló-diák

Te is egy márka vagy a munkaerőpiacon

Te is egy márka vagy a munkaerőpiacon

Meló-Diák Mentorprogram

Az Educatio Szakkiállítás 2017-en debütált a munkaerő-menedzsment új felfogású éllovasa, a Meló-Diák piacvezető diákmunka-hálózat generációformáló és hiánypótló pályaorientációs kezdeményezése. A Mentorprogram kompetenciamérésekkel, folyamatos visszajelzésekkel és a piacképességet igazoló, egymásra épülő bizonyítványok kiadásával segíti célba a fiatalokat. Tény, hogy a jól képzett szakemberek hiányának mértéke mára a gazdasági fejlődés gátjává vált. A cselekvés a képzés átalakításában azért nem odázható tovább, mert az oktatás olyan kérdés, amely közvetlenül meghatározza az ország jövőjét.

Marosi László vezérigazgató, Meló-Diák

A Mentorprogram egy félautomata rendszer, amelyben egyenlő szerepe és terepe van a digitális-játékos appoknak, valamint a mentorokkal való személyes kapcsolatnak. A folyamatban a munkatapasztalattal párhuzamosan gyűjtik a fiatalok a folyamatos kompetenciaméréssel a badge-eket. A különböző szintek (Pupák, Tanonc, Mester, Yoda) eléréséről bizonyítványt kapnak, amelyből láthatóvá válik, milyen kompetenciáiban fejlődtek, s milyen konkrét munkatapasztalatokat szereztek diákéveik során. A gamefikált rendszerben Te magad vagy a figura. A piac elvárása mellett az az igénye hívta életre ezt a reformkezdeményezést, hogy egy állásinterjún a szakmai gyakorlat kérdésének felmerültekor ne csak annyi hangozzon el a jelentkező fiatal szájából, hogy: „Árufeltöltőként dolgoztam.” Hiszen e mögött pontosan tudjuk, sokkal több tény áll, amelyek a Mentorprogram segítségével igazolhatók. Jelentkezni a Melodiak.hu oldalon lehet, de minden már Meló-Diák-os azonnal élvezi az előnyeit. A Mentorprogram társ, aki hozzásegíti a fiatal munkavállalókat saját individuális céljuk megvalósításához. A megrendelők részére lehetővé teszi a fenntartható működéshez szükséges értő, motivált és szakértő fiatal munkaerő folyamatos jelenlétét. Támogatja a megfelelő tudással és értékekkel felvértezett pályakezdő fiatal és a munkáltató találkozását. Katalizálja a kapcsolatukat.”

Dr. Poór József, DSc. egyetemi tanár, minősített menedzsment tanácsadó (CMC)

Napjainkra a világméretű versenyben csak a folyamatok megszervezésében és a szolgáltatások minőségében lehet előnyre szert tenni. A közelmúltban megjelent könyvükben Richard és Daniel Susskind (2015) úgy vélik, hogy az új technológiák messze felülmúlják napjaink emberi és szakértői teljesítményét. A jelzett szerzők szerint, az új digitális technikák jelentősen átalakítják a gyakorlatorientált know-how megismerését, felhasználását és alkalmazását. Hiszik, hogy a generációváltás folyamata, az új digitális technológiák alkalmazása, a hálózatosodás és a folyamatok felgyorsulása nagymértékben megváltoztatják a vállalatokat és az intézményeket. Ezek a változások mind-mind megkövetelik az emberi munka átalakulását.”

Csehné Papp Imola közgazdász, habilitált egyetemi docens, SZIE GTK**

Óriási a szakadék a felsőoktatásban végzett diákok tudása és a gazdaság elvárásai között. A kutatásainkban megkérdezett interjúalanyok felsőoktatásról alkotott véleménye nem túl jó. A frissdiplomások elméleti felkészültségét megfelelő szintűnek minősítik a megkérdezettek, de a gyakorlati ismeretek szerintük hiányosak. A vállalkozások több mint fele előnyben részesíti azokat a jelentkezőket, akik jó nevű, tradicionális vagy speciális szakterületen végeztek. Érdekes tény, hogy 70%-uk középfokú végzettséget igénylő munkakörökben is alkalmaz diplomás munkavállalót. A munkáltatók tapasztalatai alapján, a diplomás pályakezdők leendő munkájukkal kapcsolatos elvárásai nem megalapozottak. Kihagyhatatlan részét kellene képezze a tanulás éveinek a diákmunka, mert a munkatapasztalat hiánya miatt nincs reális képe a jelentkezőknek a munkaerőpiacról és a munkahelyekről, ahol az alázatot, mint legfontosabb tulajdonságot várnák el a legtöbben a fiatal munkavállalóktól. A szorgalom és kreativitás mellett, a tudás és a rugalmasság is fontos munkaerő-piaci tulajdonság. A mintában részt vevők említették még a problémamegoldó-képesség jelentőségét. A munkáltatók elvárásai között középfokú végzettségű munkatársak esetén a munkát illető igényesség, a szakmai alapismertek, az önálló munkavégzés, a szakmai gyakorlat és jártasság, a problémamegoldó-készség, a rugalmasság és a csapatmunkára való készség szerepel legnagyobb súllyal az elvárások között. A felsorolt tulajdonságok egy része készséget, képességet, mentalitást jelent, aminek kialakítása, elsajátítása az esetek többségében sokkal nehezebb, mint az elméleti tantárgyak és a gyakorlaté. Ebben a szülőknek, a gyakorlati képzőhelyeknek is nagy szerepe van, de mindenekelőtt a diákmunka megkerülhetetlenségét emelném ki.”

Ha diákmunkát keresel: diákmunkák a közelemben

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 13:00, szombat | Helyi

Idén is várják a gyerekeket a tűzoltótáborba

Ott a helyed, ha szeretnéd megismerni a tűzoltók munkáját és felszereléseit!

2024. Április 27. 09:00, szombat | Helyi

Egy győri nőnek 48 millió forintja bánta a hiszékenységét

Megint az AnyDesk alkalmazás! Az elkövetők most banki alkalmazottnak, majd rendőrnek adták ki magukat.

2024. Április 26. 16:00, péntek | Helyi

Vadász nyári tábor gyerekeknek

Két turnusra lehet jelentkezni.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi és május elsejei programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?