Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2019. Január 26. 10:00, szombat | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Télen az autópályán is óvatosan vezessünk!

Télen az autópályán is óvatosan vezessünk!

Sokan azt hiszik, hogy az autópályán télen is úgy közlekedhetnek, mint máskor.

A téli időszakban az autópályán való közlekedés során figyelni kell a megváltozott időjárási viszonyok miatt kialakuló baleseti tényezőkre, ezért a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya ismételten felhívja a gépjárművezetők figyelmét az alábbi tanácsokra:

Tapasztalatok szerint, amíg a járművezetők a főutakon, mellékutakon a téli időjárás beköszöntével jóval óvatosabban közlekednek, addig az autópályán éppen ebben az időszakban nő az ütközések, balesetek száma. A gépkocsivezetők gyakran úgy gondolják, hogy az autópályákon minden esetben a nyári utakhoz hasonló minőségű utakon autózhatnak, hiszen a sztrádát folyamatosan és különös figyelemmel takarítják. Azonban fontos megjegyezni, hogy télen a takarítás ellenére itt is előfordulhatnak csúszós, nedves útszakaszok, amelyek veszélyt jelenthetnek a nagyobb sebességgel közlekedőkre még akkor is, ha a gépkocsi nem is éri el az itt megengedett legnagyobb sebességet.

A csúszós útszakaszon bekövetkezett balesetek során gyakran előfordult, hogy a feltorlódott járműsorban újabb ütközések történtek. Ennek oka szinte minden esetben az, hogy a járművezetők figyelmetlensége miatt a sor végén álló autóba rohan egy hátulról érkező jármű. Ilyenkor további problémát okozhat, ha a feltorlódott autók nem tartanak kellő távolságot egymás között, így ütközéskor a sorba hajtó jármű egymásba tolja a többi autót.

Fontos megfogadni, ha valaki balesetet szenved, vagy műszaki hiba miatt megállásra kényszerül a sztrádán, utasaival együtt a lehető legrövidebb időn belül hagyja el a járművet és húzódjon a szalagkorláton kívülre! Sajnos ennek a szabálynak az elmulasztása miatt is történtek már halálos balesetek.

További fontos tanács a téli időszakban, hogy mindig megtankolt autóval hajtsanak fel a sztrádára, hiszen egy torlódás esetén kifogyhat az üzemanyag.
Az autópályán - torlódások esetén - kiemelten kell figyelni arra, hogy középen biztosítsák az úgynevezett vészsávot, valamint szabadon hagyják a leállósávot is!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 16:00, hétfő | Helyi

Városi futónap Fertőszentmiklóson

Jótékonysági futás

2024. Április 29. 13:00, hétfő | Helyi

A Hanságban is megjelent a pásztorgém

Afrikai természetfilmekből ismerős.

2024. Április 29. 09:00, hétfő | Helyi

Véradások a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!