Városlista
2021. november 27, szombat - Virgil

Hírek

2011. November 19. 07:18, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Teljesen összeomolhat az euró

Teljesen összeomolhat az euró

A devizakereskedőknek el kell kezdeniük azzal a lehetőséggel is számolni, hogy az euróövezet felbomlik – írta a Nomura Securities befektetőház pénteki elemzésében.

A befektetői levél szerzője, Jens Nordvig arra hívta fel a figyelmet, hogy a befektetőknek számos lehetséges jogi forgatókönyvet kell megfontolniuk arra az esetre, ha egy ország elhagyja a közös valuta térségét, és visszatér nemzeti valutájához. A Nomura szakértője szerint a piacon egyre nagyobb valószínűséget tulajdonítanak egy ilyen eseménynek, miután az olaszországi és görögországi politikai válságok újabb bizonytalanságot okoznak az eleve elhúzódó válságkezeléssel kapcsolatosan.

Emlékeztetett: a tíz éves lejáratú olasz állampapírok hozama 7 százalék fölé szökött az elmúlt héten. Korábban Görögország, Portugália és Írország épp ezeken a szinteken kért mentőhitelt – tette hozzá. Nordvig szerint az euróövezeti mentőmechanizmusok már nem lennének képesek Olaszországot is kimenteni. „Egy olasz államcsőd az euró teljes összeomlásához is vezethet” – vélekedett az elemző.

A Nomura írásában kiemelte: olyan esetben, amikor az euróövezet teljes egészében összeomlik, akkor a redenominálási kockázatok összetettebbé válnak. Az egyik forgatókönyv szerint a meglévő szerződések lezárására egy új valutakosarat hoznak létre, amely az újonnan megalakuló nemzeti valutákat követi. A másik lehetőség, hogy valamennyi euróalapú szerződést a nemzeti valutákra váltják át, bár egy ilyen eljárás számos további kérdést vetne fel – magyarázott Nordvig.

Példaként említette azt az esetet, amikor egy brit bank egy lengyel vállalatnak nyújt euróhitelt. „Ekkor melyik valutában történne a teljesítés?” – tette fel a kérdést a szakember. Abban az esetben, ha csupán néhány tagállam hagyja el az euróövezetet, a nehézségek elsősorban az olyan szerződéseknél jelentkeznének, amelyek az eurótól megváló országbeli jog szerint köttettek. Ezeket a szerződéseket vélhetően átváltanák az új pénznemre – értékelt Nordvig.

A Nomura szerint a görög államadósságot a görög törvények szerint bocsátották ki, így át lehetne váltani drachmára. A brit szabályok szerint kiadott eurókötvények, vagy az amerikai dollárkötvények esetében ez a lehetőség már nem áll fenn – tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2021. November 27. 17:03, szombat | Belföld

Újabb két országba utazhatnak szabadon a beoltottak

Magyarország két újabb országgal, Egyiptommal és a Maldív-szigetekkel állapodott meg a vakcinaigazolások kölcsönös elismeréséről, így a koronavírus ellen legalább kétszer beoltottak szabadon utazhatnak ezen országokba

2021. November 27. 15:02, szombat | Belföld

Hamarosan életbe lép a Volánbusz új menetrendje

December 12-én életbe lép a Volánbusz Zrt. 2021/2022. évi autóbusz-menetrendje, amely az idén is számos fejlesztést és változást hoz az országos, elővárosi és regionális autóbuszjáratok közlekedésében

2021. November 27. 11:56, szombat | Belföld

Átadták Az Év Családbarát Vállalata díjakat

Átadták Az Év Családbarát Vállalata díjakat pénteken a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány szervezésében Budapesten.

2021. November 27. 09:53, szombat | Belföld

Lakástűzben meghalt egy ember Piliscséven

Saját házában keletkezett tűz okozta a halálát egy embernek pénteken Piliscséven - tudatta a katasztrófavédelem közleményben az MTI-vel.