Városlista
2022. május 21, szombat - Konstantin

Hírek

2017. Július 13. 04:00, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Terrortámadás előkészítése miatt elítéltek egy szíriai menedékkérőt Németországban

Terrortámadás előkészítése miatt elítéltek egy szíriai menedékkérőt Németországban

Dániában végrehajtani tervezett iszlamista terrortámadás előkészítése miatt elítéltek szerdán Németországban egy szíriai menedékkérőt.

A ravensburgi tartományi bíróság az ügyészség indítványánál súlyosabb, hat év hat hónap szabadságvesztésre ítélte a 21 éves férfit. A tanácsvezető bíró a döntés indoklásában kiemelte, hogy az ügyészség a vádlott bűnéhez képest "szokatlanul enyhe" büntetést javasolt.

A szíriai állampolgár 2015 nyarán érkezett Németországba a balkáni migrációs útvonalon. Németországban az internet révén kapcsolatba került az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettel és radikalizálódott.

A német sajtóban Dieab K. néven azonosított férfi a mobiltelefonjából kinyert adatok alapján tanulmányozta, hogy miként kell összeállítani robbanószerkezetet és hogyan kell beszerezni feltűnés nélkül a pokolgéphez szükséges anyagokat és berendezéseket. A hatóságok megállapították, hogy pontosan követte az IÁ környezetéből kapott iránymutatásokat, például különböző üzletekben és nem egy nap alatt vásárolta meg az szükséges holmikat, köztük tűzijátékokat, elemeket és 17 ezer szál gyufát.

Egy Svédországban tartózkodó, időközben azonosított társával azt tervezték, hogy Dánia fővárosában, Koppenhágában követnek el robbantásos merényletet, több pokolgéppel, zsúfolt tereken, hogy minél több áldozatot szedjenek. Tavaly novemberben utazott Dániába, de a határon feltartóztatták, csomagját elkobozták és visszaküldték Németországba, ahol letartóztatták.

A vádlott a bíróság előtt azt állította, hogy csak futárként működött volna közre a merényletben, a csomag leszállítása után visszatért volna németországi szállására. A bíróság szerint ezt nem támasztják alá kézzel írott és elektronikus úton elküldött búcsúüzenetei, és az sem, hogy egy útra szóló vonatjegyet vásárolt, nem pedig retúrjegyet.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 21. 18:02, szombat | Külföld

Rekordot döntött a nagy-britanniai milliárdosok száma és vagyona

Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.

2022. Május 21. 15:07, szombat | Külföld

Elfogadta a kiberbiztonsági politika főbb elveit az orosz biztonsági tanács

Jóváhagyta a létfontosságú információs infrastruktúra biztonságpolitikai keretrendszerének tervezetét az orosz biztonsági tanács - jelentette be Nyikolaj Patrusev, a testület titkára újságíróknak pénteken Moszkvában.

2022. Május 21. 08:02, szombat | Külföld

Brüsszel 248 millió euróval segíti a menekülteket befogadó öt kelet-európai országot

Csehország 27,4 millió eurót kap az ukrajnai menekültek ellátására az Európai Unió alapjaiból - közölte az Európai Bizottság szóvivője pénteken Brüsszelben a CTK hírügynökséggel.

2022. Május 21. 05:00, szombat | Külföld

Ismét több mint száz szerbiai iskolában volt bombariadó

Több mint száz iskolában volt bombariadó péntek reggel, a legtöbb oktatási intézmény a Vajdaságban található - közölte a szabadkai Pannon RTV.