Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Szeptember 04. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tévedett a Tárki, visszavágott Csányi, oda a kétharmad - lapszemlés hírhalmaz

Tévedett a Tárki, visszavágott Csányi, oda a kétharmad - lapszemlés hírhalmaz

A forinthiteleseket is méltányos lenne támogatni, nem csak a devizaadósokat – idézi Csányi Sándor OTP-bankvezér hétfői, az ATV Egyenes beszéd című műsorában elhangzott szavait a Metropol. Gulyás Gergely a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint egyértelmű, hogy jövőre nem lesz meg a Fidesz kétharmada - erről a Magyar Nemzet számolt be, míg a Népszabadság a Tárki hétfői bakijáról, az EU téves népszerűségi mutatójáról cikkezik kedden. Családok tucatjai mehettek tönkre egy Pest megyei 'kisnyugdíjas', vagy inkább lakásmaffiózó visszafizethetetlen kölcsönei miatt - állítja a Magyar Hírlap.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója szerint az lenne méltányos, ha nemcsak a devizahitelesekkel, hanem a forinthitelesekkel is foglalkoznának, azokkal, akik valóban rászorultak, és saját hibájukon kívül kerültek olyan élethelyzetbe, hogy nem tudják a létfenntartásukat fedezni. A bankvezér hétfőn este, az ATV Egyenes beszéd című műsorában hangsúlyozta: a devizahitelek körüli hisztéria rendkívül káros, árt a gazdaságnak, a politikai közéletnek, annak is, aki szervezi, és egyértelműen a bankrendszernek is.Úgy vélekedett, a populizmus olyan szintet ért el a bankügyekben, aminek a káros hatása ma már nyilvánvaló - közli a keddi Metropol. A bankvezér elmondta, feljelentést tett Lázár János ellen, és polgári pert is indít a miniszterelnökségi államtitkárral szemben, de az az anyag 'még nem állt össze'. A perből kártérítésre számít, amit a hátrányos helyzetű gyermekeket segítő alapítványának utal majd át. Mindazonáltal nem kívánta kommentálni a kapcsolatukat, mondván: vitájuk olyan szintre süllyedt, amit nem szeretne folytatni, nem tud 'ezen a síkon érvelni.'

***

Egy időközi önkormányzati választásból nem kell messzemenő következtetéseket levonni – reagált Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese az ATV Start című műsorában hétfő reggel arra, hogy az MSZP, a DK és az Együtt közös jelöltje nyerte a szigetszentmiklósi időközi önkormányzati képviselő-választást. A kormánypárti politikus gratulált a győztesnek. Gulyás hangsúlyozta, senkinek nincs olyan illúziója, hogy a Fidesz 2010-es önkormányzati vagy parlamenti választási eredménye megismételhető, így az ellenzéki pártok nagyon optimisták lehetnek, mert annál azért jobban fognak szerepelni. Álláspontja szerint a létrejövő ellenzéki összefogás ugyanazokból az emberekből áll, akik 2010 előtt az MSZP és az SZDSZ kormányzását megjelenítették. Gulyás a jelenlegi választójogi rendszerben irreálisnak, gyakorlatilag elérhetetlennek tartja a kétharmados többség megszerzését, így szerinte a jövőben csak nagyon ritkán lesznek alkotmánymódosítások - mutat rá cikkében a Magyar Nemzet.

***

Egy egyszerű kódolási hiba miatt a magyar lakosságnak az ország EU-tagságának megítélésével kapcsolatos véleményét ismertető, augusztus 30-án kiadott közleményükben helytelenül mutatták be a tényeket – közölte a Tárki. Az adatokból kiderül: a magyarok harmada változatlanul jó dolognak tartja az uniós tagságot -emlékeztet a Népszabadság. A kérdés, amelyre a Tárki júniusi lakossági adatfelvétele rákérdezett, a következőképpen hangzott:'Ön hogy látja, általában Magyarország tagsága az Európai Unióban összességében jó dolog, se nem jó se nem rossz, nem jó dolog, vagy nem tudja megítélni?' A megkérdezettek 32 százaléka szerint jó Magyarországnak az EU-tagság, és mintegy 7 százalék azok aránya, akik ezt nem tudják eldönteni. Ezek az adatok helyesen szerepeltek a korábbi közleményben. Az EU-tagságot nem jó dolognak tartók aránya helyesen a magyar lakosság 22 százaléka, míg 39 százalék azok részesedése, akik szerint se nem jó, se nem rossz Magyarországnak az EU-tagság. Ez utóbbi két adatnak felcserélése okozta a hibát.

***

Kapitányságról kapitányságra, bíróságról bíróságra vándorolnak azok a különös lakásügyek, amelyek „üzleti kölcsönnyújtással” kezdődnek, aztán rejtélyes módon „adásvételbe” torkollnak - írja a Magyar Hírlap. A kölcsönöket egy Pest megyei településen élő kisnyugdíjas nyújtja a megszorult embereknek. A„jótéteményekbe” egy házaspár belehalt, egy másik „kuncsaftnál” egymillió forintos kártyaadósság miatt odalett a háromszintes családi ház, egy fiatal nő is belehalt a „segítségnyújtásba”, pontosabban annak utóéletébe, két gyereke pedig az utcára került. A kisemmizettek védekeznek, nem mennek ki a lakásukból, közben végrehajtókkal hadakoznak, olykor vonják a nyugdíjukat, és várják a csodát a jogállamtól. A különös lakásszerzési történetek egyik károsultja lapunknak kijelentette, tanúmeghallgatásán a nyomozó azt mondta neki, a kisnyugdíjas és társai hatvannégy hasonló ügyben érintettek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton