Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Július 26. 07:41, kedd | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Tiltaná a többség a dohányzást a nyilvános helyeken

Tiltaná a többség a dohányzást a nyilvános helyeken

A Gallup első alkalommal mért a dohányzás nyilvános helyeken történő tiltása melletti támogatást felmérései során. Az adatok szerint tízből hat amerikai értene egyet azzal, ha nyilvános helyen nem lehetne rágyújtani.

Nő az egyetértők aránya

2001 óta vizsgálja a dohányzás korlátozásának támogatottságát az amerikaiak körében a Gallup. A társadalomkutató friss felmérése szerint az elmúlt évtizedben első alkalommal mértek többségi egyetértést. A lekérdezés szerint jelenleg az amerikaiak mintegy 59 százaléka értene egyet azzal, ha nyilvános helyeken tilos lenne a dohányzás. 2001-ben ez az arány még 39 százalék volt, az utolsó, 2007-es lekérdezés során hasonló, 40 százalékos arányt mértek.

Az Egyesült Államok 27 államában, valamint a fővárosban van érvényben a dohányzást korlátozó jogszabály.

Korlátozzák, de ne tiltsák

A korlátozó intézkedések jelentős támogatottsága ellenére a dohányzás teljes körű tiltásának gondolata már kevéssé népszerű a helyiek körében. A kutatás szerint a válaszadók 19 százaléka helyeselné, ha a cigarettát illegális terméknek minősítenék, és teljes körűen tiltanák a dohányzást. Erre a kérdéskörre első alkalommal egy 1990-es felmérés során kérdeztek rá a kutatók, akkor 14 százalékos támogatást mutattak ki.

Stabil a dohányosok aránya

A Gallup szerint a dohányzó amerikaiak aránya nem mutat jelentős változást az elmúlt öt évben. A friss lekérdezés során 22 százalék ismerte el, hogy dohányzik, míg ez az arány 2007-ben 25 százalék volt. A kutatócég szerint az elmúlt évtizedekben csökkent a dohányosok száma: a II. világháború idején 30-40 százalékra becsülték a lakosságnak ezen részét, míg a legnagyobb arányt, 1954-ben 45 százalékkal mérték.

Címkék: dohányzás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére