Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Augusztus 25. 18:02, csütörtök | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

TIM: csúcsra jár a foglalkoztatás Magyarországon

TIM: csúcsra jár a foglalkoztatás Magyarországon

Idén nyáron először fordult elő, hogy egymást követő két hónapban, júniusban és júliusban is 4,7 millió fő fölött alakult a foglalkoztatottak száma.

A háromhavi adatok éves összevetése szerint az elsődleges munkaerőpiacon közel 57 ezerrel dolgoznak többen. A 2010-ben mindössze 56 százalékos foglalkoztatási ráta tartósan 74 százaléknál magasabban alakul - hívta fel a figyelmet a Központi Statisztikai Hivatal csütörtöki jelentéséhez fűzött kommentárjában a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

A legjobb munkavállalási korú (25-54 éves) népesség körében 88,4 százalékra nőtt a foglalkoztatási ráta. Több mint tizenhárom százalékkal vannak kevesebben a közfoglalkoztatottak, mintegy 76 ezres létszámukat még alacsonyabbra szoríthatja a versenyszférába való átlépésüket támogató, augusztusban újraindított program.

A munkanélküliségi ráta hozzávetőleg harmada a 2010-es hazai mutatónak, és nagyjából fele a jelenlegi uniós átlagnak. A fiataloké tíz százalék alá csökkent, szintén harmada az előző évtized elején mértnek. A javuláshoz minden bizonnyal a 25 év alattiak idén bevezetett szja-mentessége is hozzájárult.

Kutnyánszky Zsolt, a Technológiai és Ipari Minisztérium iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára hangsúlyozta: "a kormány a magyar emberekkel közösen elért eredményekre építve folytatja a munkaalapú gazdaság politikáját. A foglalkoztatás a nemzetközi válságjelenségek közepette csúcsra jár Magyarországon, több mutatóban is a rendszerváltás óta mért legkedvezőbb adatokkal büszkélkedhetünk. A Vállalkozások regionális munkaerő támogatása augusztus közepétől ismét a bérköltségek részleges állami átvállalásával ösztönzi akár tízezer vidéki álláskereső elhelyezkedését" - idézte az államtitkárt a TIM közleménye.

Címkék: foglalkoztatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.