Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Május 26. 10:00, hétfő | Helyi
Forrás: saját forrás

Tíz éves testvérvárosi kapcsolatot ünnepeltek Csornán

Tíz éves testvérvárosi kapcsolatot ünnepeltek Csornán

Csorna – Sinzing 10 éve együtt

A hétvégén újra régi jó ismerősök látogattak Csornára Németországból, Sinzingből. 2004 május elsején, azon a napon, mikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, három napos nagyszabású ünnepség zajlott Csornán. Az azóta is sokak által emlegetett„Csatlakozási Fesztivál” című programsorozat keretében írták alá Csorna és Sinzing akkori polgármesterei a Testvérvárosi Nyilatkozatot. Egy másik nyilatkozatban megerősítették az akkor már 14 éves testvérvárosi kapcsolatot Csorna és a hollandiai Heumen polgármesterei.

A holland kapcsolat azóta sajnos csornai döntésre megszakadt, a hétvégi találkozón a német testvérváros küldöttsége vett részt, az azóta testvérvárossá választott erdélyi Gyimesfelsőlok nem képviseltette magát az eseményen.

Pénteken este ünnepségen emlékeztek meg a 10 évvel ezelőtti hivatalos kapcsolatfelvételről. Felszólalt Dr Turi György Csorna polgármestere, aki a bajor és a magyar nép sok évszázados kapcsolatát idézte fel. Patrick Grossmann Sinzing jelenlegi polgármestere megköszönte azoknak a munkáját, akik részt vállaltak a testvérvárosi kapcsolat erősítésében. Ők az igazi nagykövetei országainknak, a kapcsolat ereje nem a hivatalos találkozókban, hanem a személyes baráti kapcsolatokban van. Franz Xaver Wiesner, Sinzing egykori polgármestere felidézte a kapcsolat kialakulását, nagyszerű emlékként őrzi a 2004 május elsejei csatlakozási ünnepséget és a kapcsolat hivatalos okiratának aláírását, amit intenzív előkészítő munka előzött meg. Regina Fischer, a sinzingi egyesület elnök asszonya megköszönte a csornai partnerek munkáját. Megköszönte a kapcsolatfelvételben és az együttműködésben Papp József akkori polgármester, az azóta megszűnt csornai Európai Kapcsolatok Egyesület részéről Szűr Lászlóné és Berta Krisztina, valamint a későbbi kapcsolattartók, Fehér Lászlóné és Biky Ottó, és a német egyesületben munkatársai, különösen Dr Nagy Miklós munkáját.

Dr Turi György polgármester és Regina Fischer ajándékokat adott át a testvérvárosi kapcsolatban közreműködőknek.

Az ünnepségen fellépett a Rubato Band, a Kispántlika, a Kerényi György Művészeti Iskola kórusa és kamarazenekara, valamint Jenei Zsigmond xilofonon.
Szombaton a vendégek Győrbe és Pannonhalmára kirándultak. Vasárnap a Martincsevics Károly Városi Könyvtár kiállítótermében részt vettek a 10 éves kapcsolat emlékeit megörökítő kiállítás megnyitóján.

A kapcsolat kialakításában és kezdeti munkájában részt vett a csornai Európai Kapcsolatok Egyesülete is. Ez a szervezet biztosította a civil hátterét a települések együttműködésének. Az egyesület tagjai otthonukban látták vendégül a városi rendezvényekre érkezett külföldi vendégeket, ebből azóta is tartó barátságok születtek. Gyerektáborokat, képzőművészeti alkotótáborokat, kulturális fesztiválokat, utazásokat, közös kirándulásokat és túrákat szerveztek, amelyeken Magyarországot, a Rábaközt, a magyar kultúrát ismertették meg a nemzetközi partnerekkel, és az ő kultúrájukat a csornaiakkal. A 2006 utáni új városvezetés azonban nem tartott igényt az egyesület munkájára, így az felmorzsolódott. Az egykori tagok, akik a régi barátság okán azóta is vendégül látják sinzingi barátaikat, meghívást kaptak a pénteki ünnepségre. Ebből az alkalomból egy rövid filmet állítottak össze az egyesületről és munkájáról, amit emlékül átadtak az egykori német partnereknek.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!

2024. Április 24. 13:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Szilban

Te Szedd!

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

Főzőverseny felhívás a Kónyi Bikafesztiválra

Főzőcsapatok jelentkezhetnek.