Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Április 20. 05:02, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Tíz megyében zajlanak majd a Magyar nyelv hete sorozat idei programjai

Tíz megyében zajlanak majd a Magyar nyelv hete sorozat idei programjai

Tíz megyében zajlanak majd április 24. és 28. között a Magyar nyelv hete sorozat programjai, amelyek között élmény-nyelvtanórák, nyelvi vetélkedők, közös versmondások és számos előadás is szerepel.

Ötvenegyedik alkalommal rendezik meg idén a Magyar nyelv hete rendezvénysorozatot, amelynek célja a magyar nyelv megőrzése és ápolása - hangzott el a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) és az Anyanyelvápolók Szövetsége szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Piróth Eszter, a TIT igazgatója elmondta, hogy az idei megnyitót április 25-én Nagyváradon tartják a Partiumi Keresztény Egyetemen, ahol a köszöntők mellett számos előadással várják a közönséget.

A Budapesten a TIT április 24-én és 26-án az Égiekkel játszó földi lelemény című planetáriumi műsorral várja az érdeklődőket, akik a csillagképek magyar mondákban való megjelenítéséről tudhatnak meg érdekes információkat. A műsor vetítésére iskolai csoportok ingyenesen regisztrálhatnak.

Az igazgató kiemelte továbbá, hogy a hagyományos előadások mellett élmény-nyelvtanóra is lesz a megyékben, ezeken a magyarság szimbólumairól, a nyelv és az identitás kapcsolatáról is szó lesz, de rendeznek szavalóversenyeket és Nagykőrösön például városi sétát is Arany János "nyomában".

Balázs Géza, az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke felidézte, hogy a rendezvény 1967-ben két nyelvművelő, nyelvész, Lőrincze Lajos és Grétsy László gondolata nyomán indult el. Eleinte csak Budapesten, később már a vidéki városokban szerveztek anyanyelvi programokat és az ünnepi hét lassan országos, később a határokon átívelő mozgalommá terebélyesedett. Ma már nemcsak tudományos és ismeretterjesztő előadások, hanem versenyek, rendhagyó magyar órák és egyéb kulturális események színesítik az anyanyelvi rendezvények sorát a Kárpát-medencében.

A szerdai tájékoztató a két szervezet megújított együttműködési megállapodásának aláírásával zárult.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során