Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Szeptember 30. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tizennégyezer tanár 'vadászik' a tehetséges gyerekekre

Tizennégyezer tanár 'vadászik' a tehetséges gyerekekre

Közel ezer Tehetségpont nyílt a Kárpát-medencében a Magyar Géniusz Program keretében, amivel lehetségessé, majd eredményessé is vált a hálózatos tehetséggondozás a térségben. Jelenleg 14 ezer pedagógus keresi az átlagon felüli képességű gyerekeket, hiszen szunnyadó tudásuk rendkívüli gazdasági, társadalmi értéket képvisel – hangsúlyozta a Rádió Orient műsorában Bajor Péter, a MATEHETSZ szövetség elnöke.

A MATEHETSZ 2006-ban jött létre, fő célja a kárpát-medencei tehetséggondozás ügyének felkarolása. A magyarországi és határon túli civil szervezeteket tömörítő szervezet tehetségbarát társadalmat szeretne, és a szervezetten működő tehetséggondozás meghonosítását tűzte ki célként. 'A tehetséggondozás nem oktatási kérdés, nem is a pedagógusok egyéni ügye, hanem közös nemzeti, nemzetgazdasági és társadalmi érdek. A társadalom minden korosztályában 25 százalékos az átlagon felüli tehetségek aránya. „Az ország, a társadalom érdeke ennek a 25 százaléknak a megtalálása, hiszen ezek a fiatalok széles volumenben befolyásolhatják a kulturális és gazdasági életet” – fogalmazott rádiónknak nyilatkozva a szövetség elnöke.

A kezdetekről Bajor elmondta, a tehetséggondozás a Magyar Géniusz Program keretében jött létre - a forma pedig meghatározó, hiszen a hálózati rendszer az, ami egyben tartja és továbbfejleszti a szerteágazó tehetségmegtartó munkát. „A Kárpát-medencében ezer Tehetségpont jött létre, közel 14 ezer pedagógust érünk el. A 10-30 órás képzéseknek köszönhetően a pedagógus társadalom 10 százalékát 'megfertőztük', részei lettek a csapatnak. Ez különösen fontos, hiszen ők az elsődleges közvetítők, munkájuknak pedig egyébként is hagyományosan része a tehetséggondozás, tehát plusz feladatot sem jelent számukra. A létrehozott modern tehetséggondozó rendszer komplexen, egyedien nézi a gyerekek igényeit, a szociális viszonyokra és társas kapcsolatokra is nagy hangsúlyt helyez” – foglalta össze munkamódszerüket Bajor Péter.

A tehetség tudássá fejlesztése komoly támogatást igényel a szülők, a kortársak és a pedagógusok részéről, az első lépést azonban a fiataloknak maguknak kell megtenniük. Az önismeret és az önbizalom elengedhetetlen ugródeszka - ebben segíthet a tehetsegpont.hu oldalon található érdeklődés térkép és teszt. Bajor elmondása szerint a korosztálytól független játék egyfajta önvizsgálat, megmutatja az illető erősségeit.

Mint a MATEHETSZ elnöke hangsúlyozta, a tehetséggondozó programok kiemelt feladata a hátrányos környezetben élő gyerekek elérése és impulzusokban való részesítése. Fejlesztésük javarészt szociális szempontú felzárkóztatásból áll: mindez nagyon komplex folyamat - nem elitképzés, de nem is felzárkóztató munka, mindenkivel a saját igényei és lehetőségei szerint foglalkoznak. Az elnök hozzátette, sajnos az iskolák költségvetésében nincs benne automatikusan a tehetséggondozás, pályázatos keretek között lehet elérni az iskolai működésben extrának működő programok finanszírozását.

A MATEHETSZ a fiatal tehetségeket középpontba állító Felfedezettjeink kezdeményezés mellett számos európai uniós projektben vesz részt. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács a hazai tehetséggondozás legjelentősebb szakembereit tömöríti, a Tehetséghidak projekt pedig az iskolák saját tehetséggondozó programjának kialakítását ösztönzi. Bajor Péter hozzátette, a MATEHETSZ több mint 120 akkreditált képzést nyújt családoknak és oktatóknak pusztán a tehetség felismeréséhez és a gyerekek neveléséhez is.

A népszerű zenei tehetségkutató műsorok Bajor szerint közel sem fedik a tehetséggondozást, bár a közvéleményben e két terület összemosódhat. „Az attraktív tehetségterületek nagyon fontosak, a társadalom egészségéhez járulnak hozzá, azonban emellett a többi terület képviselőit is be kell mutatni. A tehetségnapokon ezért minél több képességterület bemutatására törekszünk. 'A közel ezer tehetségpontos hálózat segítségével 1-2 éven belül tehetség-virágmezővé alakulhat a Kárpát-medence” – fogalmazott a beszélgetés végén Bajor Péter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk