Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Április 22. 10:00, hétfő | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Több gyalogost is elütöttek az elmúlt időszakban a megyénkben

Több gyalogost is elütöttek az elmúlt időszakban a megyénkben

Közlekedésbiztonsági ajánlások gyalogosoknak a Győr-Moson-Sopron Megyei Baleset-megelőzési Bizottságtól.

Az elmúlt hónapokban Győr-Moson-Sopron megyében több olyan közúti közlekedési baleset is történt, amelyben az egyik fél gyalogos volt. A gyalogosok a közúti közlekedés legveszélyeztetettebb résztvevői közé tartoznak. Ha ők érintettek közúti balesetben, szinte minden esetben személyi sérülés történik, és az esetükben az átlagosnál jóval magasabb a halálos balesetek aránya, ezért elengedhetetlen követelmény a szabályos, figyelmes, megfontolt közlekedés.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Baleset-megelőzési Bizottság a balesetek elkerülése érdekében az alábbiakat tanácsolja az érintetteknek:

Közlekedjenek szabályosan: A gyalogosnak alapesetben a járdán, ahol pedig az nincs, ott a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton kell közlekednie. Ha ezek egyike sem áll rendelkezésére, akkor lakott területen belül lehetőleg a menetirány szerinti bal oldalon, azon kívül pedig kötelezően a bal oldalon, a járműforgalommal szemben kell az úttesten közlekednie.

Közlekedjenek figyelmesen: Ne hagyják figyelmen kívül a közúti jelzéseket, illetve ne próbáljanak a kijelölt gyalogos átkelőhelytől távolabb átkelni az úttesten. Figyelmesen lépjenek az úttestre, vegyék figyelembe a közeledő jármű távolságát és sebességét. Soha ne lépjenek takarásból az úttestre!

Közlekedjenek józanul: Az alkohol és a drog rendkívül károsan hat a gyalogosok közlekedésére is. A bizonytalan mozgás mellett a szeszes italtól, vagy bódító hatású szertől befolyásolt személyek korlátozottan, vagy egyáltalán nem képesek a forgalmi szituációkat helyesen értelmezni.

Látni és látszani: A gyalogosoknak fontos, hogy saját testi épségük, biztonságuk érdekében láthatóak legyenek az utakon. Ezt hivatottak szolgálni a különféle fényvisszaverő eszközök a ruházaton, esetleg hátizsákon. Főként a gyalogátkelőhelyen történő áthaladásnál és az útpadkán történő gyaloglás alkalmával lehet nagy jelentőségük, mivel korlátozott látási viszonyok között messzebbről látható a fényvisszaverő ruházatot viselő gyalogos. Amennyiben gyalogosként lakott területen kívül az út szélén közlekednek, korlátozott látási viszonyok mellett kötelező a láthatósági mellény viselése, amely előírás a kerékpárosokra is vonatkozik.

Címkék: baleset, gázolás, gyalogos

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 13:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Szilban

Te Szedd!

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

Főzőverseny felhívás a Kónyi Bikafesztiválra

Főzőcsapatok jelentkezhetnek.

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei

2024. Április 23. 13:00, kedd | Helyi

Nevező csapatokat várnak a szili majális focikupájára

III. Mesevár Kupa