Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Június 26. 05:32, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Több megyében másodfokú riasztások a heves zivatarok miatt

Több megyében másodfokú riasztások a heves zivatarok miatt

Az ország több járásra másodfokú riasztásokat adott ki a heves zivatarok veszélye miatt a meteorológiai szolgálat szombaton kora este.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint Baranya, Nógrád, Somogy, Vas és Zala megyében adtak ki narancssárga, vagyis másodfokú riasztásokat. Az érintett területeken a következő órákban olyan heves zivatarok alakulhatnak ki, amelyeket károkozó szél, jégeső is kísérhet, és rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. Emellett több megyére adtak még elsőfokú figyelmeztetést a heves zivatar, illetve felhőszakadás veszélye miatt, miközben a hőség miatt is országszerte első- és másodfokú figyelmeztetések vannak érvényben.

A meteorológiai szolgálat azt írta: szombat késő estig a délnyugati területeket összefüggő zivatarrendszer is elérheti, amelynek környezetében nagyobb területen is lehet viharos széllökés.

Kiemelték: vasárnap nyugat felől egyre nagyobb területen szűnik meg a hőség. A hőmérséklet vasárnap a Dunától keletre még több helyen 25 és 27 fok között lehet, de a Dunántúl legnagyobb részén már 25 fok alatt marad a napi középhőmérséklet.

A jelenlegi előrejelzés szerint vasárnap a legalacsonyabb hőmérséklet 17 és 23 fok között valószínű. A legmagasabb hőmérséklet a Nyugat-Dunántúlon 26 fok körül, másutt 29 és 34 fok között alakul. Vasárnapra a hőség miatt már csak elsőfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat a fővárosra, valamint Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére. Ezzel együtt továbbra is felhívták a figyelmet arra, hogy vasárnap is a figyelmeztetési értéket meghaladó, 8.7-es (extrém) UV-B sugárzás várható.

Kiemelték továbbá, hogy az éjjel és vasárnap napközben nyugat felől közeledő hidegfront előtt, majd a fronttal több hullámban zivatarok alakulnak ki, amelyekhez elsősorban felhőszakadás, erős vagy viharos szél és jégeső társulhat. A heves zivatar és a felhőszakadás veszélye miatt vasárnapra az egész országra elsőfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.