Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2020. Szeptember 11. 08:05, péntek | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Több millió dolláros tőzsdei csalás gyanúja miatt vettek őrizetbe 15 embert Hongkongban

Több millió dolláros tőzsdei csalás gyanúja miatt vettek őrizetbe 15 embert Hongkongban

Több millió dolláros tőzsdei csalás gyanúja miatt vettek őrizetbe 15 embert Hongkongban csütörtökön - számolt be csütörtökön a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

A gyanú szerint az őrizetbe vettek a hongkongi Next Digital médiavállalat részvényeinek árát manipulálták. A cég alapítóját, Jimmy Lait a múlt hónapban vették őrizetbe a Hongkongban júniusban bevezetett nemzetbiztonsági törvény megszegésének gyanújával.

A 14 férfi és egy nő állítólag csaknem 5 millió dollárnak megfelelő összeget zsebelt be az összesen mintegy 1,69 milliárd részvénnyel folytatott csaknem 13 200 tranzakción keresztül. Az augusztus 10. és 12. között végrehajtott, csalásra alapuló tranzakciók az összforgalom 23,8 százalékát adták ki ebben az időszakban. A rendőrség közlése szerint a tevékenységgel kapcsolatban joggal feltételezhető, hogy nem a megszokott piaci spekulációról volt csupán szó, hanem a résztvevők a forgalom felpörgetésével próbáltak befektetőket lépre csalni. A gyanút tovább erősítette, hogy a csoport tagjai közül többen szinte teljesen egyező minta alapján kereskedtek.

Jimmy Lait augusztus 10-én vették őrizetbe "külföldiekkel való összejátszás" gyanúja miatt. A 71 éves Lait két fiával, valamint az általa alapított Apple Daily című hongkongi lap felsővezetőivel együtt vették őrizetbe. A rendőrség arról számolt be, hogy a Next Digital részvényeinek ára a hírre fel-le ugrált - a felső és az alsó érték között 66,8 százaléknyi értékkülönbéggel - az ezt követő napokban, ami sok befektetőt jelentősen megkárosított. Augusztus 10-e és 12-e között a vállalat összesen 7,1 milliárd részvénye cserélt gazdát, miközben ez a szám a Lai őrizetbe vételét megelőző utolsó kereskedési napon csupán 1 millió volt.

A hongkongi rendőrség hangsúlyozta: a nyomozás nem a Next Digitalra irányul, hanem a cég részvényeinek árát manipuláló csalókra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 07:48, kedd | Külföld

Megkezdik a medvék kilövését Erdélyben

Rendkívüli ülésen döntött a román képviselőház a medveállomány ritkítását célzó vadászati kvótákról.

2024. Július 14. 08:13, vasárnap | Külföld

Donald Trump jól van, kiengedték a kórházból

Donald Trump elhagyhatta a kórházat, miután szombaton este egy választási gyűlésen fegyveres támadás érte, és a fülén lőtt sérülést szenvedett.

2024. Július 14. 08:10, vasárnap | Külföld

Breaking: Rálőttek Donald Trumpra - Videó

Támadás szakította félbe Donald Trump Pennsylvania állambeli választási gyűlését szombaton - közölte a republikánus elnökjelölt védelmét ellátó titkosszolgálat.

2024. Július 13. 08:43, szombat | Külföld

Telefonon tárgyalt az amerikai és az orosz védelmi miniszter

elefonon tárgyalt Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter - közölte pénteken a két ország katonai tárcája.