Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. November 27. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Több mint 100 nőt ölt meg tavaly a párja vagy a volt társa Franciaországban

Több mint 100 nőt ölt meg tavaly a párja vagy a volt társa Franciaországban

Franciaországban tavaly 109 nőt ölt meg a párja vagy a volt társa, azaz majdnem minden harmadik nap így hal meg egy nő, 2016-ban 123 ilyen esetet regisztráltak

- közölte hétfőn a francia kormány egy nappal azelőtt, hogy elindul egy internetes oldal, ahol bárki bejelenthet szexista vagy szexuális erőszakot.

A 109 nőn kívül 25 gyerek is életét vesztette tavaly a szülei közötti erőszak miatt - derül ki a francia belügyminisztérium nyilvántartásából.

Christophe Castaner belügyminiszter és Marlene Schiappa, a férfiak és nők közötti egyenjogúságért felelős államtitkár közös közleménye szerint a családi problémák miatti öngyilkosságban, illetve emberölésben tavaly összesen 247-en haltak meg.

A tárcavezetők Nicole Belloubet igazságügyi miniszterrel együtt mutatják be kedden azt az új, a hét minden napján 24 órában működő internetes oldalt, amelyen a szexista és szexuális erőszak áldozatai csetprogramokon keresztül kommunikálhatnak a terület szakértőinek számító rendőrökkel és csendőrökkel.

A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából szombaton a szervezők csaknem 50 ezren vonultak utcára mintegy 50 francia városban, közülük 30 ezren Párizsban (a rendőrség szerint 12 ezren voltak).

Franciaországban évente 220 ezer bőt bántalmaz a párja vagy a volt társa, s naponta 250 nőt erőszakolnak meg. A francia nők harmadát pedig már legalább egyszer érte szexuális bántalmazás a munkahelyén.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.