Városlista
2022. június 29, szerda - Péter, Pál

Hírek

2022. Március 20. 15:05, vasárnap | Belföld
Forrás: mti/fotók: MTI/Mészáros János

Több mint háromezer templom újult meg a Kárpát-medencében

Több mint háromezer templom újult meg a Kárpát-medencében

Több mint háromezer templomot újítottak fel az egyházakkal közösen, és több mint kétszázat építettek a Kárpát-medencében az elmúlt években

- számolt be Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton Szolnokon, a megújult Belvárosi Szentháromság templom ünnepélyes avatásán.

Soltész Miklós arról beszélt, hogy ez a válaszuk a világ mostani törekvésére, amely Észak- és Nyugat-Európa, illetve Észak-Amerika felől érkezik. Beszélt arról, hogy számos dologgal kellett, kell küzdeni: a járvány, a délről érkező migráció ellen. Továbbá a zsidó-keresztény tanítás és a "teremtett világ" értékeit romboló, a fiatalok lelkét elragadni akaró ideológiák ellen, és most "itt van ez a háború" - sorolta.

Soltész Miklós szerint a templomok újításának üzenete: a magyarság megmaradása, a kereszténység továbbadása, mert mindkettő érték. "Mi nem templomot rombolunk és alakítunk át sportcsarnokokká, kocsmákká, mulatókká, muszlim mecsetekké" - hangoztatta. Magyarországon az elmúlt tíz-tizenkét évben a gyakorlat ehelyett az építés és a felújítás. Szolnokon négy templom és egy zsinagóga újult meg, továbbá parókiák, közösségi házak épültek több mint 2,1 milliárd forintból az elmúlt évek során - mondta el.

Kitért a gyermekvédelmi törvényre is, és arra kérte a jelenlevőket, hogy április 3-án mindenki a "négy nemet húzza be", hogy a 18 év alatti gyermekek védelmet kapjanak egy "természetromboló" ideológiával szemben.

Az Ukrajnában zajló háborúról elmondta: amennyiben lehetséges - márpedig lehetséges -, akkor a magyarok fegyvert nem használnak, nem küldenek. "Apáinkat, gyermekeinket, fiataljainkat nem küldjük háborúba". "Békét akarunk és békét is kell teremteni" - fogalmazott. Kiemelte: a kárpátaljai területeken élő magyarokat védeni kell.

Kitért arra, hogy amióta az ellenzék vezetője a kárpátaljai magyarokat "orosz-és Putyin-pártiaknak" nevezte, az ukrán nacionalisták megtorlásainak, életveszélyes fenyegetéseknek vannak kitéve az ottani magyarok. Hozzátette: az ukrán emberek többsége kedves, dolgos, mélyen hívő ember, de van egy olyan réteg, amely "mindig gyűlöl más nemzeteket". Erre nemet kell mondani, nem pedig hergelni a nacionalistákat - hívta fel a figyelmet, egyben arra biztatta a jelenlevőket, hogy segítsenek az arra rászorulóknak.Kállai Mária, Jász-Nagykun-Szolnok megye 1-es számú választókerületének fideszes képviselője, az áprilisi választáson a Fidesz-KDNP jelöltje elmondta: Szolnokon különösen nagy figyelmet fordítanak a közösségteremtésre, az identitás, a lokálpatriotizmus és a hitélet erősítésére, és ebből fakadóan az intézmények, közterek, templomok állapotára is.

Kállai Mária hangsúlyozta: Szolnokon több mint kétmilliárd forintból újult meg a Belvárosi Szentháromság templom, a Magyarok Nagyasszonya Vártemplom, a református és az evangélikus templom, valamint a szolnoki zsidó hitközség kis zsinagógája. Hozzátette: Szolnok térségében több településen történt egyházi fejlesztés az elmúlt évben, egyházi temetők, parókiák, egyházi közösségi terek újultak meg.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) kiválónak nevezte a város oktatási rendszerét, szavai szerint népszerűek az egyházi iskolák. Hatalmas eredménynek nevezte, hogy a templomok, a zsinagóga, a parókia és a közösségi ház egy időben újulhattak meg. Arra kérte a jelenlevőket, hogy április 3-án a jelenlegi polgári kormánynak adjanak bizalmat továbbra is. Szavai szerint "olyan emberek nem kerülhetnek hatalomra, akik a hitéletet úgy élik meg, hogy ha nincs, az a jó, és akik háborúba akarják vinni az országot".

Az eseményen Máthé György, a szolnoki római katolikus plébániát korábban évekig vezető esperes-plébános beszámolt a Belvárosi Szentháromság templom felújításának kezdeteiről, majd a plébániát jelenleg vezető Gáspár István római katolikus plébános szólt a jelenlevőkhöz. Ezt követően Marton Zsolt, a Váci Egyházmegye püspöke liturgia keretében áldotta meg a barokk stílusú, műemlék katolikus templomot és használóit, majd a jelenlevők felkeresték a szintén kormánytámogatással megújult református és evangélikus templomot.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 29. 06:00, szerda | Belföld

Külön nyomozócsoport vizsgálja a terézvárosi házomlást

Külön nyomozócsoport vizsgálja a hétfői VI. kerületi házomlás ügyét - erősítette meg a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője kedden az MTI-nek.

2022. Június 29. 05:00, szerda | Belföld

Újraindult a földgázszállítás Magyarországra a Török Áramlaton keresztül

Újraindult a földgázszállítás Magyarországra a déli irányból, miután sikerrel lezárultak a Török Áramlat vezetéken hosszú ideje tervezett karbantartási munkálatok

2022. Június 28. 18:05, kedd | Belföld

Fizetéselőlegként kábítószert adott, vádat emeltek ellene

Vádat emeltek egy férfi ellen, aki élettársával éveken át kábítószert árult, és az általa fizetett munkásoknak időnként előlegként is drogot adott

2022. Június 28. 16:03, kedd | Belföld

Előbb kezdődött meg a nyári betakarítás

Országosan is megkezdődött az aratás, az extrém meleg időjárás különös figyelmet igényel a gazdálkodóktól - közölte keddi pénteki közleményében Nagy István agrárminiszter.