Városlista
2021. január 23, szombat - Zelma

Hírek

2020. November 07. 09:00, szombat | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Több mint kétszáz feljelentés érkezett terrorizmus dicsőítése miatt a tanárgyilkosság óta Franciaországban

Több mint kétszáz feljelentés érkezett terrorizmus dicsőítése miatt a tanárgyilkosság óta Franciaországban

Több mint kétszáz feljelentés érkezett terrorizmus dicsőítésének gyanúja miatt a francia hatóságokhoz a három héttel ezelőtti iszlamista tanárgyilkosság óta - közölte pénteken a BFM hírtelevízió.

Az értesülés szerint 237 eljárás indult országszerte, közülük hetven Párizsban terrorizmus dicsőítése, fenyegetés vagy becsületsértés miatt, a feljelentők között vannak tanárok, képviselők és újságírók is.

A hatóságok szerint a 47 éves történelemtanár kegyetlen meggyilkolása óta robbanásszerűen megnőtt a terrorizmus dicsőítése miatt érkezett feljelentések száma. Elsősorban a közösségi oldalakon erősödött fel a gyűlöletbeszéd.

November 2-án minden francia iskolában, mintegy 61 ezer oktatási intézményben megemlékeztek arról a történelemtanárról, Samuel Patyról akit október 16-án azért ölt meg kegyetlenül egy csecsen iszlamista egy Párizshoz közeli középiskolánál, mert Mohamed-karikatúrákat mutatott diákjainak a szólásszabadságról szóló óráján.

Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter pénteken azt közölte: négyszáz esetben fordult elő, hogy egy diák nem volt hajlandó részt venni a megemlékezésen.

Az észak-franciaországi Cambrai ügyészsége jelezte, hogy három, 15 és 17 év közötti tanuló ellen vádat emeltek, kettőt terrorizmus dicsőítése, egy harmadikat pedig fenyegetésekkel gyanúsítanak. Mindhárman a Samuel Patynak szentelt iskolai megemlékezést követő beszélgetésen mondtak törvénybe ütköző állításokat. A vádhatóság ugyanakkor jelezte, hogy nem radikalizált fiatalokról van szó, és a családi környezetük sem tekinthető iszlamistának.

Párizsban egy 15 éves lányt vádoltak meg terrorizmus dicsőítésével, miután az iskolájában többször is azt hangoztatta, hogy Samuel Paty megérdemelte, amit kapott. A lány szabadon védekezhet.

Egy 18 éves diákot pedig a Twitteren írt üzenetei és amiatt gyanúsított meg a nyugat-franciaországi Chartres ügyészsége, mert fenyegetően viselkedett az egyik tanárával szemben. Őt szigorú rendőri felügyelet alá helyezték az eljárás lefolytatásáig.

A BFM szerint a legtöbb eset a közösségi oldalakon történik, a kormány ezért meg kívánja erősíteni az internetes gyűlöletbeszéd elleni fellépését. Jean Castex miniszterelnök a tanárgyilkosság után jelezte, hogy az iszlám szeparatizmus ellen készülő törvény lehetőséget fog biztosítani azok megbüntetésére, akik a közösségi oldalakon oly módon tesznek közzé személyes adatokat, és ezzel veszélyeztetik mások életét, mint ahogy az a meggyilkolt Samuel Paty esetében történt.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 22. 14:08, péntek | Külföld

Von der Leyen: nagy aggodalomra adnak okot a vírusmutációk

A koronavírus-járvány továbbra is nagyon súlyos következményekkel jár Európában, a vírus újonnan megjelent mutáns változatai nagy aggodalomra adnak okot

2021. Január 22. 13:01, péntek | Külföld

Percenként 200 oltást adnak be az Egyesült Királyságban

Percenként kétszáz embert oltanak be a koronavírus elleni vakcinával az Egyesült Királyságban, és közelít az ötmillióhoz azoknak a száma, akik már megkapták az oltóanyag első adagját

2021. Január 22. 05:00, péntek | Külföld

Merkel: újabb járványhullámmal fenyeget a brit vírusváltozat

Újabb, és az eddigieknél sokkal pusztítóbb járványhullámmal fenyeget az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) B.1.1.7 jelzésű, \"brit\" változata Németországban - mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben.

2021. Január 21. 15:07, csütörtök | Külföld

Több mint ötezer új beteget jegyeztek fel Ukrajnában

Ukrajnában megint gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, csütörtökre az előző napit mintegy ezerrel meghaladó,