Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2024. Január 25. 06:00, csütörtök | Kék hírek
Forrás: MTI

Több száz embertől csalt ki pénzt egy nő, másodszor is elítélték

Több száz embertől csalt ki pénzt egy nő, másodszor is elítélték

Jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a bíróság egy zalai nőt, aki több mint 250 embertől csalt ki pénzt nem létező áruk ígéretével és gyermekének gyógykezelésére hivatkozva;

Ugyanilyen bűncselekmény miatt már korábban is elítélték - tájékoztatta a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője szerdán az MTI-t.

Vándor Virág közölte: a nő 2019 novemberétől nehéz anyagi helyzetének javítása érdekében az egyik közösségi oldal hirdetési csoportjain keresztül eladásra kínált a többi között gyermekjátékokat, könyveket, ruhákat. Az újszerűnek beállított, áron alul kínált termékek közül azonban egyik sem volt a birtokában.

Előfordult, hogy egyszerre több emberrel is megegyezett a vásárlásról egy-egy árucikk kapcsán, megállapodott velük a költségek utalásáról és a csomagküldés módjáról, de csak az előre kifizetett összegek megszerzése volt a célja.

Ezen túlmenően a nő saját gyermekéről több esetben is valótlanul állította, hogy gyógyíthatatlan beteg, erre hivatkozva pedig több sértettől is kért adományt a gyógykezelésekre.

Annak érdekében, hogy a rendőrségi feljelentést és a negatív vásárlási értékeléseket elkerülje, a vádlott több sértettnek néhány napon vagy héten belül visszafizette az okozott kárt, a pénzt azonban a további csalásokból befolyt összegekből teremtette elő.

A vádlott több mint 250 embert károsított meg. Áldozataitól többségében csak pár ezer forintot csalt ki, de volt, aki csaknem 150 ezer forintnyi játékot vett volna, és olyan is, aki több részletben 80 ezer forintot adott a "beteg gyermek" kezelésre.

A Zalaegerszegi Járásbíróság a vádlottat 254 rendbeli, üzletszerűen, különböző értékekre, kisebb részben folytatólagosan elkövetett csalások miatt mondta ki bűnösnek és ítélte egy év nyolc hónap börtönbüntetésre, amelynek végrehajtását három évre felfüggesztette. Ezen felül pártfogó felügyeletét is elrendelte, továbbá csaknem 280 ezer forint összegű vagyonelkobzást. Emellett kötelezte csaknem 620 ezer forint polgári jogi igény megfizetésére is.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte a nő beismerő vallomását, hogy három kiskorú gyermekről kell gondoskodnia, az időmúlást, hogy a kárt kisebb mértékben megfizette, továbbá a szándékot, miszerint megtérítené a fennmaradó összeget is. Súlyosítóként vette figyelembe, hogy ismerőseit is megkárosította, valamint azt, hogy ugyanilyen módon elkövetett bűncselekmény miatt 2020-ban már bíróság elé kellett állnia.

A nő ítélete - a polgári jogi igény kivételével - jogerős.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 18. 07:51, csütörtök | Kék hírek

ORFK: átverés a rendőrség nevében küldött sms

Átverés a rendőrség nevében küldött sms, amely többnyire be nem fizetett közigazgatási bírságról, tilosban parkolásról vagy gyorshajtásról szól - figyelmeztetett az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a police.hu oldalon szerdán.

2024. Július 16. 07:45, kedd | Kék hírek

A rendőrség szerint nem olyan aggasztóak a közállapotok Kerepes környékén, ahogy az a közösségi médiában megjelenik

Torzítják a valós képet azok a - közösségi médiában megjelent - híradások, amelyek a gödöllői HÉV vonalán az utóbbi időben kialakult közállapotokról tudósítanak

2024. Július 15. 08:01, hétfő | Kék hírek

Balatonba fulladt egy külföldi fiatal szombaton

Vizibiciklivel fürdőző külföldi fiatal fulladt szombaton a Balatonba Siófoknál - tájékoztatta a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata vasárnap az MTI-t.

2024. Július 13. 08:36, szombat | Kék hírek

A Balatonba fulladt egy fiatal férfi

Holttestet találtak a vízimentők a Balatonban, Révfülöpön pénteken.