Városlista
2023. február 9, csütörtök - Abigél

Hírek

2011. Szeptember 15. 07:19, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Több százmilliárdos adósság az építőiparban

Több százmilliárdos adósság az építőiparban

Százmilliárdos hiányok gyűlnek fel az építőiparra jellemző lánctartozási rendszerben, miközben tíz éve nem történt érdemi lépés az ágazat megmentéséért.

Mondta a közrádiónak nyilatkozva Nagyiványi András, az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének (ÉVOSZ) alelnöke.

Nagyiványi annak apropóján mondta ezt, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium új akcióprogramot jelentett be az építőipar helyreállításáért; Az EVOSZ alelnöke szerint szövetségük minden évben leteszi javaslatait az aktuális kormány asztalára – a kabinet mindenben egyetért velük, ám végül nem történik változás; tíz éve ígérgetik, hogy visszaszorítják a lánctartozásokat, miközben több százmilliárdos hiány halmozódott az építőiparban, tette hozzá Nagyiványi.

A szövetség alelnöke szerint ugyanakkor a tartozások ügye nem a kormánytól, hanem a büdzsé mindenkori állapotától függ – az állami költségvetés hiánya miatt fizetnek ki több hónapos késéssel beruházásokat, a késedelem pedig végiggyűrűzik az ágazat egész rendszerében. Az építőiparnak a tartozások ellenére is működnie kell, és így a beruházási jellegű számlák a kifizetési lista végére kerülnek – ebből adódóan a generálvállalkozó, az alvállalkozó és a beszállító is késve kapja meg járandóságát, részletezte a folyamatot Nagyiványi András.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 09. 13:01, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter: különleges magyar ipari zóna jön létre az üzbég főváros mellett

Speciális ipari zóna jön létre az üzbég főváros mellett, kifejezetten a magyar vállalatok igényeire szabva, amelyek itt különleges jogállással hajthatják majd végre a beruházásaikat.

2023. Február 09. 13:00, csütörtök | Belföld

Orbán Viktor: Magyarország a béketáborhoz tartozik

Magyarország továbbra is humanitárius és pénzügyi támogatást nyújt a Ukrajna számára - közölte Orbán Viktor miniszterelnök Twitter-üzenetében csütörtökön.

2023. Február 09. 09:26, csütörtök | Belföld

Megszólalt a Honvédség a földrengéshez hasonló jelenséggel kapcsolatban

Elsősorban Heves megyéből érkeztek ezzel kapcsolatos észlelések.