Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Május 14. 13:51, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség

Tőkebefektetési támogatás kis és középvállalkozásoknak

Tőkebefektetési támogatás kis és középvállalkozásoknak

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap Magyarország egész területén, így a Rábaközben is mikro-, kis- és középvállalkozásokat támogat min. 100 000, max. 200 000 euró értékű tőkebefektetés révén.

Az Alap célkitűzése

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap program célkitűzése a növekedési potenciállal rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások támogatása oly módon, hogy tőke formájában forrást biztosítson a növekedést megalapozó struktúraváltáshoz, technológiai fejlesztésekhez és az üzleti tevékenység bővítéséhez.

A befektetés pénzügyi jellemzői
Az Alap célja, hogy minimálisan 100.000 EUR, maximálisan 200.000 EUR értékű tőkebefektetést hajtson végre. Kivételes esetben a minimális korláttól való eltérés kisebb mértékű befektetés lehetséges, de a teljes kihelyezésnek akkor is meg kell haladnia a 75.000 EUR-nak megfelelő forintösszeget. Támogatás jogcíme jelenleg csekély összegű támogatás. Az Alap tőkebefektetéséhez kapcsolódóan kölcsönt is nyújthat ügyfelei részére. Az Alap számára 25-50% közötti részesedés megszerzése optimális.

Kedvezményezettekkel szembeni főbb feltételek
a) A befektetés célvállalatának az Európai Bizottság 800/2008/EK rendeletének I. számú melléklete szerinti, Magyarországon székhellyel rendelkező mikro-, kis- és középvállalatnak kell lennie, amely részvénytársasági vagy korlátolt felelősségű társasági formában működik;
b) Az adott vállalkozás - a befektetési döntéshez képest - legalább 2 (kettő) naptári éven túl került megalapításra/nyilvántartásba vételre;
c) Az adott KKV (illetve esetleges jogelődje) a tőkebefektetési programra való jelentkezését megelőző 12 hónap átlagában legalább 25 főt alkalmazott közvetlen vagy közvetett módon és ezt a létszámot a tőkebefektetés ideje alatt megtartja. Elfogadható azon vállalkozás jelentkezése is, amely vállalja, hogy a tőkebefektetést követő két üzleti évben ezt a létszámot eléri és a tőkebefektetési ideje alatt megtartja
d) Nem támogatható az a vállalkozás,
•bevételének több mint 50%-át mezőgazdasági tevékenység (2008-as TEÁOR szám: 01.11-03.22; 2003-as TEÁOR szám: 01.11-05.02) teszi ki.

•amely célja a kereskedelmi (beleértve saját termék kereskedelmét is) tevékenység célját szolgáló fejlesztés (TEÁOR'08 45-47, kivéve TEÁOR 45.20)

•amely ellen csőd-, felszámolási vagy végelszámolási eljárás van folyamatban, és/vagy amelynek kiegyenlítetlen lejárt köztartozása van

•amely a hajógyártásban, valamint a szén- és az acéliparban tevékenykedik


Minimális, illetve maximális részesedésszerzés és kilépés /exit/
A befektetés időtartama jellemzően 3-7 év. A részesedés mindig ideiglenes és az Alap mindig kisebbségi tulajdonos. A befektetés tervezett lejártát követően az Alap részesedését értékesíti. A tulajdonrész eladásánál elsőbbséget élvez a céltársaság, illetve annak eredeti tulajdonosai (befektetői) köre.

Döntéshozatal
A tőkebefektetések döntéshozatali rendje kétlépcsős: előminősítésre és végleges üzleti döntésre épül. A befektetési döntést egy, e célra felállított szakmai testület, a Befektetési Bizottság javaslata alapján az Alapkezelő Igazgatósága hozza meg.

További részletek itt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.