Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Október 27. 07:13, csütörtök | Külföld
Forrás: HírTV

Tömeges kivégzés Líbiában?

Tömeges kivégzés Líbiában?

Több mint 250 holttestet fedeztek fel Szirt városában: a halottak feltételezhetően Moammer Kadhafi megbuktatott líbiai vezető támogatói közül kerültek ki – írta szerdán a Newkerala.com című indiai hírportál.

A 267 holttestet a napokban fedezték fel Szirtben, illetve annak külvárosaiban, és többségében Kadhafi hívei voltak, akiket a múlt héten gyilkoltak meg – közölték a vöröskereszt munkatársai a Quryna című líbiai napilappal. Az informátorok szerint a holttesteket először megszámolták és lefényképezték, majd tömegsírba fektetve eltemették őket Szirt közelében. A Quryna jelentése szerint többségüket láthatóan kivégezték. Az új líbiai vezetés, az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) ígéretet tett arra, hogy az eset körülményeit kivizsgálják, és megbüntetik a felelősöket.

Mindez azután történt, hogy kevesebb mint egy hete 53 holttestet találtak egy szirti szálloda kertjében. A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet szerint az áldozatok Kadhafi hívei voltak, akiket nagy valószínűséggel a felkelők végeztek ki. A szervezet ekkor arra figyelmeztetett: ha nem vizsgálják ki a bűntettet, az jelzés lesz arra vonatkozóan, hogy a Kadhafit legyőző erők bármit megtehetnek, nem kell tartaniuk a következményektől.

A HRW tíz további tetemet fedezett fel Szirt másik részén, amelyeket a szervezet nem tudott azonosítani. Szirti orvosi források szerint Kadhafi hívei szintén végrehajtottak kivégzéseket.

A bukott líbiai vezetőt múlt hét csütörtökön fogták el az ÁNT csapatai Szirtben, miközben megkísérelte elhagyni szülővárosát. Kadhafi fejlövést kapott, s egyelőre nem tudni, hogy elfogói végezték-e ki, vagy a helyszínen zajló tűzharc áldozata lett.

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.