Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2019. Január 07. 17:34, hétfő | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - fotó: pixabay

Torlódáskezelési próbát tartottak angliai kikötők környékén megállapodás nélküli Brexit esetére

Torlódáskezelési próbát tartottak angliai kikötők környékén megállapodás nélküli Brexit esetére

Torlódáskezelési próbát tartottak hétfőn a délkelet-angliai nagy kikötők környékén, arra az esetre,

ha a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodást nem sikerülne életbe léptetni, és ez komolyabb fennakadásokat okozna a nemzetközi áruszállításban.

Az Európai Unióval elért 585 oldalas megállapodásról várhatóan jövő kedden szavaz a londoni alsóház - a múlt héten már ismertté vált időpontot kormányforrások hétfőn megerősítették -, de továbbra sem garantált az egyezmény elfogadása, főleg az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó mechanizmus feletti súlyos nézetelérések miatt.

A hétfői próbán, amelyben 150 kamion vett részt, azt tesztelték, hogy az EU-val folytatott kereskedelemben esetleg hirtelen megjelenő vám- és egyéb ellenőrzések milyen torlódásokat okozhatnak a délkelet-angliai kikötők környékén, és e fennakadásokat forgalomszervezési intézkedésekkel miként lehetne kezelni.

A kamionok, amelyek üzemeltetőit a brit közlekedési minisztérium kérte fel a közreműködésre, a Canterbury városához közeli, ma már használaton kívüli Manston repülőtéren gyülekeztek, onnan elindultak a legnagyobb forgalmú brit kompkikötő, Dover felé, majd visszatértek a volt légikikötőbe.

A próba célja annak felmérése volt, hogy a helyi úthálózat miként bírja el nagyszámú kamion hirtelen feltorlódását, és a torlódások kezelésében hogyan lehet felhasználni kitérő parkolóként Manston repülőterét.

A kidolgozott készenléti tervek alapján Manstonba szükség esetén kétezer kamiont is át lehetne terelni a közúti hálózatról, ha a térségi kikötők bedugulnának.

A brit kormány nemrégiben ismertetett hatásvizsgálatai azt mutatják, hogy a vámellenőrzések hirtelen bevezetése okozta fennakadások akár hat hónapig is jelentősen korlátozhatnák a két legnagyobb kikötő, Dover és a közeli Folkestone kapacitásait.



A Bank of England kormányzója, Mark Carney a londoni alsóház pénzügyi bizottságának minapi meghallgatásán ezt gyakorlatilag megerősítette, kijelentetve: a brit kikötők nincsenek felkészülve egy olyan forgatókönyvre, amelynek alapján nem sikerül életbe léptetni a Brexit feltételeiről szóló megállapodást, és emiatt az Európai Unióval folytatott brit kereskedelem a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályrendszere alapján folytatódik. Ez ugyanis vámok megjelenését és vámellenőrzések bevezetését jelentené a jelenleg vámmentes kétoldalú kereskedelemben.

Dover és a szemközti, franciaországi Calais kikötője között évente 2,5 millió kamion fordul meg.

A patinás Imperial College London egyetem nemrégiben elvégzett vizsgálata kimutatta, hogy ha a francia oldalon minden egyes teherjárművet csak négypercnyi vámvizsgálatnak vetnek alá, az a brit oldalon, a Dover kikötőjébe vezető autópályán csúcsidőben 47 kilométeres torlódást okozna.

Hétfőn 209 alsóházi képviselő eddig példátlan közös nyílt levélben szólította fel Theresa May miniszterelnököt arra, hogy a kormány minden lehetséges módon kerülje el a megállapodás nélküli Brexitet.

A kormánypárti és ellenzéki képviselők által aláírt felhívás szerint ha az EU-val folytatott kereskedelem a WTO szabályrendszerére tér át, az azonnali versenyképességi hátrányt okozna az éppen újjáéledő brit feldolgozószektornak, és ez munkahelyek ezreibe kerülhet.

A levél szerzőit olyan világcégek vezetői is támogatásukról biztosították, mint az Airbus, a Jaguar-Land Rover, a Ford és a Rolls Royce.

Címkék: brexit, brit, Dover, kikötő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.