Városlista
2021. március 3, szerda - Kornélia

Hírek

2021. Január 04. 06:54, hétfő | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Tovább csökken az új fertőzöttek száma Belgiumban

Tovább csökken az új fertőzöttek száma Belgiumban

A belga közegészségügyi intézet legfrissebb adatai szerint tovább csökken az új koronavírusos fertőzettek napi átlaga az országban.

December 24. és január 3. között napi átlagban 1600 ember tesztje volt pozitív, ami az azt megelőző hasonló időszakhoz képest 31 százalékos csökkenést jelent. A halálozások számának napi átlaga 68 volt az utóbbi hét nap folyamán, 21,8 százalékkal kevesebb, mint az az előtti héten.

A járvány kezdete óta összesen 6 974 818 tesztet hajtottak végre Belgiumban.

Alexander de Croo belga miniszterelnök a hét végén emlékeztetett arra, hogy a koronavírus elleni küzdelem még korántsem ért véget, ezért a korlátozó intézkedések lazítására fokozatosan és valószínűleg csak március után kerülhet sor. Mint mondta, enyhítéseket akkor fognak majd bevezetni, ha az új fertőzöttek napi átlaga nem lesz több 800-nál.

"El kell kerülnünk azt, hogy a járványgörbe újra negatív irányba forduljon át. Nem szabad egy harmadik járványhullámot megengednünk, mert az rosszabb lesz, mint a második. Egy esetleges harmadik hullámot már nem is tudnánk kezelni" - hívta fel a figyelmet a kormányfő.

A szomszédos Hollandiában továbbra is igen magas, 8600 feletti az új azonosított fertőzöttek napi átlaga - derül ki a holland közegészségügyi szolgálat hétvégi adataiból. Az új fertőzöttek aránya 5 százalékkal emelkedett az elmúlt napokban, azonban 13 százalékkal csökkent az előző két hét adataihoz képest. A helyi sajtó felhívta a figyelmet, hogy ez annak is tulajdonítható, hogy kevesebb tesztet hajtanak végre az egészségügyi hatóságok. Csökkent a halálozások száma is.

A helyi sajtó arról is beszámol, hogy a holland kórházak nehéz helyzetben, vannak a túlzsúfoltság miatt. Jelenleg 2000 beteget kezelnek egészségügyi intézményekben, 15 százalékkal többet, mint két héttel ezelőtt, néhány fertőzöttet német kórházakba szállítottak át intenzív ápolásra. Négy nagyváros, Amszterdam, Rotterdam, Hága és Almere a fertőzés melegágya, ezeken a helyeken a legmagasabb a fertőzöttek napi aránya.

Luxemburgban az egészségügyi minisztérium vasárnap közölt adatai szerint szombaton 21 új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, és ketten haltak bele a járvány okozta betegségbe. A valamivel több, mint félmillió lakosú nagyhercegségben a kór helyi megjelenése óta közel 47 ezren kapták el a fertőzést, és 503-an haltak meg.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Március 03. 08:00, szerda | Külföld

A kereskedők, a vendéglátósok és a szexiparban dolgozók tüntetnek Hollandiában

Hollandiában kedden a kereskedők, a vendéglátóiparban dolgozók és a szexmunkások is tüntettek a koronavírus-járványt lassítani hivatott szigorú lezárások ellen - adta hírül a helyi sajtó.

2021. Március 03. 07:00, szerda | Külföld

Új oltási tervet fogadott el Szlovénia

A szlovén kormány új oltási tervet fogadott el, ennek keretében a krónikus betegségekben szenvedő betegek előnyben részesülnek az oltásnál, függetlenül attól, hogy melyik korosztályhoz tartoznak

2021. Március 02. 17:12, kedd | Külföld

Spanyolországban tovább mérséklődik a harmadik járványhullám

Spanyolországban tovább mérséklődik a harmadik járványhullám; a hétvégén mintegy 16 ezer új fertőzöttet regisztráltak, négyezerrel kevesebbet mint a múlt hétvégén

2021. Március 02. 16:11, kedd | Külföld

Öt napig tartó repedésszigetelés kezdődött a Nemzetközi Űrállomáson

Öt napig tartanak majd a Nemzetközi Űrállomás orosz Zvezda modulján a köztes kamra repedésének hétfőn elkezdődött szigetelési munkálatai - közölte az orosz földi repülésirányítás a TASZSZ hírügynökséggel.