Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Szeptember 02. 13:00, hétfő | Helyi
Forrás: Európai Szülők Magyarországi Egyesülete

Továbbra is sok a kérdés az egésznapos iskolával kapcsolatban

Továbbra is sok a kérdés az egésznapos iskolával kapcsolatban

Ha nincs kikérő, a délutáni hiányzás is igazolatlannak számít.

Mivel a Klebersberg Intézményfenntartó Központ Csornai Tankerülete igazgatójához intézett kérdésekre lényegében nem kaptunk választ, megpróbáltunk további információkat szerezni, amelyekkel a tanácstalan szülőket segíteni tudjuk. Az Európai Szülők Magyarországi Egyesülete honlapján újabb részleteket tettek közzé az egésznapos iskoláról. Ezekből idézünk.

A köznevelési törvény szeptember elsejétől érvényben lévő szabályai szerint minden olyan általános iskolásnak, aki államosított iskolába jár, 16 óráig az iskolában kell tartózkodnia. Sokan kérdezik, mit tehetnek, ha továbbra sem kívánják, hogy gyermekük a kötelező órák után az iskolában maradjon. Ehhez próbálunk egy kis segítséget adni.

A törvény szerint a szülő kérésére az iskola igazgatója felmentheti a gyermeket a délutáni iskolai tartózkodás alól. Ugyanakkor arra nincs előírás, hogy kérését a szülőnek indokolnia kellene, de valószínűleg hasznos az indoklás hozzáfűzése is.

Javasoljuk, hogy a gyerekek vigyenek magukkal egy kérést, amit érdemes beadni az iskolatitkárnak vagy az igazgatónak. A jogszabály szerint elvileg ennyi is elegendő:

Tisztelt Igazgatónő/úr!

Kérem, hogy gyermekemet a kötelező tanítási órák után az iskolában tartózkodás alól mentesíteni szíveskedjék.

dátum, aláírás

Ha a szülő kérelmét az igazgató elutasítja, jogorvoslatért az igazgató feletteséhez, a tankerület vezetőjéhez lehet fordulni. Arról, hogy ki az illetékes, a KLIK honlapjáról lehet tájékozódni, a klik.gov.hu oldalon.

Fontos tudni, hogy ha a gyermeket nem mentette fel az igazgató az iskolában tartózkodás alól, ő mégis hazamegy, ugyanolyan hiányzásnak számt, mintha a délelőtti kötelező órákról hiányozna. Tehát a szülő csak nagyon korlátozott mennyiségben igazolhatja, ha pedig nincs igazolás, a következmény ugyanúgy a családi pótlék megvonása, a jegyző felé való jelentés, sőt akár a gyermek védelembe vételét, extrém esetben pedig akár köznyelven szólva ‘intézetbe kerülését’ is eredményezheti. (Lényegében ezt mondta a csornai Széchenyi István Általános Iskola tanévnyitóján Kemenesi Ágoston igazgató is. Szülőktől származó információk alapján azt mondta tanévnyitó beszédében, hogy a kikérő nélküli délutáni hiányzás is beleszámít az igazolatlan hiányzások közé.)

A törvény azt is előírja, hogy a szülők kérésére az iskolák kötelesek 16 óra helyett 17 óráig biztosítani a gyermekek felügyeletét. Azt is fontos tudni, azt nem írja viszont elő, hogy 8 órakor kell kezdődnie a tanításnak. A jogi környezet ugyanakkor támogatja azt is, hogy kötelező órák legyenek a délutáni órákban, így előfordulhat, hogy egyes iskolák a 13 és 16 óra közötti sávba fogja tolni a máshogyan csak fokozott balesetveszéllyel megszervezhető kötelező testnevelés órákat. Ezekről a szülő már nem is kérheti el a gyermeket, tehát a házi feladat elkészítése és minden iskolán kívüli, a gyermek által szabadon választott tevékenység az iskola utáni, esti órákra fog tolódni.- írták a szülői egyesület honlapján.

Visszatérve a Rábaközbe, több településről is olyan híreket, szülői megkerteséseket kapunk, amelyek miatt ezzel a kérdéssel tovább foglalkozunk.
A tankerületi igazgatónő állításával ellentétben a tanévnyitó utáni osztály keretben lefolytatott beszélgetések azt bizonyították, hogy még a pedagógusok sem tudják, hogyan fog működni a délutáni iskola, milyen "technikai részletek" szükségesek a jogszerű kikéréshez. Ez azért fontos, mert az igazolatlan hiányzásoknak súlyos következményei vannak. Azt még ma sem tudjuk, hogy a kikért gyerek hiányzónak számít-e, pedig a sok hiányzás veszélyeztetheti a tanév teljesítését. Ha a kikérő nélküli hiányzás igazolatlan, akkor a kikérővel történő hiányzás igazolt, viszont hiányzás, aminek szintén vannak következményei, és a szülő lehetősége is korlátozott a hiányzások igazolásában.

Címkék: iskola

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

Vegyszeres gyomirtás a Csorna-Pápa vasútvonalon

Felhívás